Bewustwording

Dit is de echte reden dat je burned-out bent!

Dit is de echte reden dat je burned-out bent!

Een burn-out kan ontstaan als gevolg van een combinatie van persoonlijke kenmerken, veranderingen in de privésituatie en werkgerelateerde factoren. Toch suggereert het feit dat burn-out steeds vaker voorkomt, dat werkcultuur wel eens de doorslaggevende factor kunnen zijn. De komst van smartphones en de verschuiving naar een kenniseconomie heeft voor een hoop werkstress gezorgd en een overprikkeld brein. Maakt de huidige maatschappij ons ziek?

Zingeving en persoonlijk contact met collega’s. Dat geeft Young Professionals werkplezier!

Zingeving en persoonlijk contact met collega’s. Dat geeft Young Professionals werkplezier!

Zoek via google naar “millennials” en “werkplezier” en je krijgt al snel de indruk dat “flexibiliteit” hun prioriteit is. Zelf denk ik, zoals ook het NRC schrijft, dat dit een mythe is. Ik sprak dit voorjaar met tien Young Professionals over hun persoonlijke ontwikkeling, werkplezier en welzijn. Als antwoord op de vraag “Wat bezorgt jou werkplezier?” werd flexibiliteit slechts twee keer genoemd. Wat ze dan wel belangrijk vinden? Lees snel verder om daar achter te komen - én te ontdekken hoe je millennials niet alleen binnenhaalt, maar ook blijvend aan je bindt!  

Zelfvertrouwen, overtuigingskracht en grenzen stellen. Dat zijn de vaardigheden die Young Professionals willen ontwikkelen!

Zelfvertrouwen, overtuigingskracht en grenzen stellen. Dat zijn de vaardigheden die Young Professionals willen ontwikkelen!

Dit voorjaar sprak ik met tien Young Professionals (YP’s) en vroeg hen naar hun persoonlijke ontwikkeling en welzijn op het werk. Waar lopen zij op de werkvloer tegenaan? Welke vaardigheden willen zij nog ontwikkelen? En wat bezorgt hen werkplezier? In het eerste deel van mijn driedelige blog over Young Professionals deel ik welke vaardigheden deze ambitieuze doelgroep staat te popelen te ontwikkelen. Het zijn opvallend genoeg niet de vaardigheden die in de meeste traineeships aan bod komen!

Meer bewegen is eigenlijk heel simpel!

Meer bewegen is eigenlijk heel simpel!

Bewegen is eng! Gelukkig hebben wij er in onze Nederlandse (werk)cultuur zoveel mogelijk aan gedaan om alle beweging tot het minimum te reduceren. Met resultaat: uren achter elkaar stilzitten beschouwen we allemaal als de normaalste zaak van de wereld en we zijn het er ook over eens dat bewegen een overbodige inspanning is die onnodig veel tijd kost. Zijn we daar even mooi mee weggekomen! Of toch niet…? Lees hieronder hoe beweging abnormaal is geworden en hoe simpel je dit weer kan veranderen.

Rust. Bereik meer door minder te werken - én meer te bewegen!​​​​​​​

Rust. Bereik meer door minder te werken - én meer te bewegen!​​​​​​​

Met het boek Rest - Why you get more done when you work less verkondigt de Amerikaanse consultant Alex Soojung-Kim Pang een aantrekkelijke boodschap. Druk zijn - en jezelf druk maken - werkt averechts. Door minder uren per dag te werken en meer tijd te maken voor onder andere slaap, powernaps, hobby's en sport bereikten beroemde wetenschappers, kunstenaars en schrijvers succesvolle en lange carrières. Geen wonder dat het NRC Pang interviewde en The School of Life Amsterdam hem uitnodigde voor een lezing. Ook ik las met veel interesse en plezier zijn boek. Wat blijkt? Het meeste pas ik gelukkig al toe! Lees hieronder over mijn aha-momenten zodat ook jij meer uit jezelf kunt halen.

Beweging helpt je beter leren!

Beweging helpt je beter leren!

We zijn gewend om te leren door te zitten en te luisteren. Ons schoolsysteem is hierop ingericht en ook de trainingen die we op latere leeftijd volgen tijdens onze loopbaan maken gebruik van deze zit-en-leer methode. Dat dit de norm is, hoeft niet te betekenen dat het ook de optimale manier van leren is. Het grote nadeel van deze methode is namelijk dat onze bewegingsvrijheid (bijna) geheel wordt ingeperkt en ons concentratievermogen daardoor verslapt. Wist jij dat onderzoekers nu juist tot de conclusie zijn gekomen dat beweging en leren elkaar positief beïnvloeden? Lees hieronder wat vaker bewegen voor jouw leerproces kan doen!

Wil jij meer zelfvertrouwen? Sta rechtop. Beweeg groots. Dans!

Wil jij meer zelfvertrouwen? Sta rechtop. Beweeg groots. Dans!

Wist jij dat je lichaamstaal niet alleen invloed heeft op hoe anderen jou zien, maar ook op hoe jij jezelf ziet? Door een zelfverzekerde lichaamshouding aan te nemen en groots te bewegen zit je lekkerder in je vel. Dit kun je bijvoorbeeld oefenen door te dansen! Lees hieronder waarom dansen goed voor je is en wat je kunt doen om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Hoe verhoog ik mijn concentratie? Werk in blokken van maximaal 90 minuten.

Hoe verhoog ik mijn concentratie? Werk in blokken van maximaal 90 minuten.

We  zijn op ons best als we ritmisch bewegen tussen mentale inspanning en ontspanning - een realiteit die bedrijven moeten omarmen om duurzame betrokkenheid en hoge prestaties te bevorderen. Heb je een kantoorbaan? Dan werk je waarschijnlijk in twee blokken van vier uur met een half uur lunchpauze. Dit is geen ideaal werkritme. Het langdurig zitten is ongezond voor je lichaam en dodelijk voor je concentratie. Wil jij meer bereiken? Lees hieronder hoe je het beste je werkdag kunt indelen.

Hoe voorkom ik burn-out? 3 leefstijlregels voor meer energie!

Hoe voorkom ik burn-out? 3 leefstijlregels voor meer energie!

Jaarlijks lopen meer dan een miljoen mensen het risico om een burn-out te krijgen. Factoren die bijdragen aan burn-out zijn de afwezigheid van werkplezier en buffers tegen stress. Zelf heb ik in 2010 een burn-out gehad. Ik ben toen gaan ontdekken wat je kunt doen om overmatige stress tegen te gaan. Lees hieronder wat mijn persoonlijke buffers tegen stress zijn en hoe jij een burn-out kunt voorkomen en meer energie kunt ervaren!

Hoe kan ik stress verminderen en burn-out voorkomen? Beweeg meer!

Hoe kan ik stress verminderen en burn-out voorkomen? Beweeg meer!

Deze werkweek, van 14 tot en met 17 november, is het de nationale week van de werkstress. Hiermee wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkstress bespreekbaar maken. Stress is namelijk beroepsziekte nummer 1: jaarlijks lopen meer dan een miljoen mensen risico om een burn-out te krijgen. Dat is een op de zeven werknemers! Zelf heb ik in 2010 een burn-out gehad en daardoor aan den lijve ondervonden hoe een burn-out ontstaat. Daarom staat Change Your Rhythm helemaal achter de campagne om werkstress bespreekbaar te maken. Naast de tips van de overheid hebben wij nog een hele goede oplossing tegen stress: meer bewegen!