Zingeving en persoonlijk contact met collega’s. Dat geeft Young Professionals werkplezier!

Zoek via Google naar “millennials” en “werkplezier” en je krijgt al snel de indruk dat “flexibiliteit” hun prioriteit is. Zelf denk ik, zoals ook het NRC schrijft, dat dit een mythe is. Ik sprak dit voorjaar met tien Young Professionals over hun persoonlijke ontwikkeling, werkplezier en welzijn. Als antwoord op de vraag “Wat bezorgt jou werkplezier?” werd flexibiliteit slechts twee keer genoemd. Wat ze dan wél belangrijk vinden? Lees snel verder om daar achter te komen - én te ontdekken hoe je millennials niet alleen binnenhaalt, maar ook blijvend aan je bindt!  

Millennials en werkplezier

De antwoorden van de Young Professionals op de vraag “Wat bezorgt jou werkplezier” scheppen een ander plaatje dan andere artikelen over millennials en wat zijn belangrijk vinden in een baan. Zoals hierboven benoemd, is flexibiliteit geen prioriteit, maar ook een goed salaris staat voor deze groep universitair geschoolde millennials niet op de eerste plaats. Het salaris werd zelfs helemaal niet genoemd als een factor die bijdraagt aan het werkplezier!

Ook een goede ‘work-life balance’, die een tweede plek verdient volgens Monsterboard, werd niet genoemd binnen de context van werkplezier. Dat is opvallend, want scheiding van werk en privé blijkt wel een belangrijk thema te zijn binnen de context van persoonlijke ontwikkeling. Zoals ik in deel één van mijn drieluik over YP’s aangaf, willen zij vooral beter leren hun grenzen aan te geven. Ik maak hieruit op dat het creëren van deze balans vooral wordt gezien als hun eigen verantwoordelijkheid en niet die van hun werkgever.

Wat vinden deze YP's dan wél plezierig? Persoonlijk contact met collega’s en zingeving zorgt voor YP's voor veel werkplezier! Maar ook samenwerken in een leuk team en waardering van collega’s en leidinggevenden draagt bij aan werkplezier. Andere thema’s die werden genoemd zijn: kennisverbreding, afwisseling en autonomie.

Zinvol werk geeft mij werkplezier. Ik wil anderen ondersteunen. Als mijn werk geen toegevoegde waarde heeft, dan is het niet interessant. Verder houd ik van afwisseling, flexibel zijn en uitdaging. Nu ik wat ouder ben, ervaar ik meer werkplezier. Ik weet beter wat ik leuk vind en wat ik kan. Dit is mijn tweede baan en ik heb leuke collega’s - dit blijft belangrijk! Hierin hecht ik belang aan openheid, oprechte interesse en persoonlijk contact. Dus niet puur zakelijk. Ik vind het belangrijk om kennis delen en elkaar wat te gunnen. Samenwerken in plaats van ellebogenwerk.
— Consultant, 33 jaar

Onderzoeksresultaten

Millennials Werkplezier

Gezelligheid

Vrijwel alle Young Professionals die ik sprak, gaven aan dat persoonlijk contact met collega’s hen veel werkplezier brengt. Met name bij de jongere YP’s, in de eerste paar jaar na hun afstuderen, is dit het geval! Zij willen met collega’s ook over privé-onderwerpen kunnen praten en genieten van activiteiten met collega’s buiten het werk om, zoals samen borrelen aan het einde van de werkdag. Wil je jong talent binnenhalen? Zorg dan voor voldoende mogelijkheden voor persoonlijk contact met collega's en leidinggevenden en benadruk het sociale element van een traineeship. 

Ik vind het leuk om met mensen in teamverband te werken. Ook kijk ik uit naar managers die mij inspireren op het vlak van persoonlijk leiderschap. Verder hecht ik veel belang aan activiteiten buiten werk om met collega’s - en met hen een persoonlijke connectie hebben!
— Consultant, 25 jaar

Voor de oudere YP staat gezelligheid op kantoor niet langer centraal, maar treedt zingeving op de voorgrond. Maar vergis je niet, ook voor hen blijft leuk contact met collega’s en een prettige werksfeer een belangrijke bron van werkplezier. Waarom? Waarschijnlijk omdat de omgang met collega’s en de bedrijfscultuur maakt of je daadwerkelijk impact kan maken!

Zingeving

Voor de oudere Young Professional (vanaf een jaar of 26) is zingeving een cruciaal onderdeel van werkplezier. Nu ze ervaren hebben wat ze willen en wat ze kunnen, willen ze met hun kwaliteiten een bijdrage leveren aan de samenleving. Of, in de woorden van de YP’s, “impact maken”. Zij willen verandering teweegbrengen en mogen meedenken over innovatie. Ze zijn wereldverbeteraars. Hun bijdrage op het werk moet dus toegevoegde waarde hebben, anders verliezen zij interesse in hun baan!

Ik wil verandering en impact creëren. Met name een positieve impact op duurzaam vervoer. Ik wil het bestaande paradigma overhoop halen. Ik wil de lucht schoner maken en olielekken voorkomen door ervoor te zorgen dat er straks meer elektrische auto’s rijden. Ik houd namelijk van duiken en wil dat vissen beter leven. Ik ben wel een wereldverbeteraar ja.
— Accountmanager, 30 jaar

Deze toegevoegde waarde kan blijken uit behaalde resultaten of waardering van klanten, collega's of leidinggevenden. Waardering - extern of intern - vormt een belangrijke bron van voldoening en werkplezier. Oprechte interesse in hun drijfveren en betrokkenheid vanuit het management is ook belangrijk.

Ik ervaar werkplezier als mensen enthousiast zijn wanneer een van mijn projecten goed loopt. Waardering van de bezoekers van het museum is mijn belangrijkste motivator. Of als lijntjes samenkomen, als iets moois ontstaat. Interne waardering dus ook, tevredenheid. Ik wil een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.
— Projectmanager, 29 jaar

Toptalent behouden?

Stel je eens voor... Twee of drie jaar lang investeer je in jong talent, maar na afloop van jouw traineeship gaat de Young Professional ervandoor om bij een ander, leuker, bedrijf te werken. Dat is niet de bedoeling, toch? Als je talent aan je wilt binden is een hoog salaris niet voldoende. Bedrijfscultuur en visie wel. YP’s zijn op zoek naar blijvende mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling, persoonlijk contact met collega’s en zingeving. De elementen die een traineeship hen biedt, moeten ook daarna nog in hun baan te vinden zijn.

Millennials zijn wereldverbeteraars en willen impact maken. Loopt je talent bij je weg? Dan is het voor hen waarschijnlijk niet duidelijk wat de missie is van jouw bedrijf en hoe ZIJ - met hun input - daaraan bijdragen. Bij gebrek aan zingeving zijn millennials snel vertrokken! Maak duidelijk wat de collectieve ambitie is, welke maatschappelijke functie dit heeft en hoe iedere werknemer hier stuk voor stuk aan bijdraagt. Zingeving, inspraak en teamspirit creëert betrokken millennials!

Hoe staat het met jullie teamspirit? Kunnen jullie bij elkaar aankloppen en tonen jullie elkaar waardering voor de geleverde bijdrage? Wij, van Change Your Rhythm, kunnen jullie helpen opnieuw in contact brengen en de onderlinge connectie sterker te maken. Neem eens een kijkje bij onze Inspiratie training!

Gezocht: Talentmanagers

Ben jij talentmanager en zou jij ook wel eens met mij in gesprek willen? Neem dan contact met mij op! Voor mijn volgende onderzoek ben ik namelijk op zoek naar tien talentmanagers uit verschillende branches, die ik het hemd van het lijf mag vragen over hun traineeship. Welke vaardigheden wil jij (jouw werkgever) dat Young Professionals ontwikkelen? En welke prioriteit krijgt het fysieke, mentale en sociale welzijn van de trainees binnen jullie programma? Tenslotte: is er een probleem waar jij ziet dat Young Professionals tegenaan lopen, zoals communicatie- of samenwerkingsproblemen, maar heb je hier geen effectieve oplossing voor? Dan denk ik graag met je mee!

De Young Professionals

Ik heb er enorm van genoten om met een enthousiaste groep Young Professionals te mogen spreken en meer over hun belevingswereld te weten te komen. Helemaal omdat ik mijzelf herken in deze doelgroep! De tien Young Professionals die aan mijn onderzoek mee hebben gedaan zijn tussen de 21 en 33 jaar, universitair geschoold en de helft is ook werkzaam als consultant. De groep bestond uit zes vrouwen en vier mannen.