Vijf tips hoe je beweging succesvol kan integreren in jullie bedrijfscultuur!

Velen van ons zijn ermee bekend dat meer bewegen op het werk goed is. Toch blijven we vaak uren achter elkaar zittend werken. Lees hieronder mijn theorie over waarom beweegmomenten vaak geen integraal onderdeel van de werkdag zijn en tips die ervoor zorgen dat je deze keer wel in beweging komt. Een tip geef ik alvast mee: een dynamische bedrijfscultuur is een ‘team effort’!

Beweegmomenten

"Zelf koffie of thee halen, de trap pakken in plaats van de lift, printer aan de andere kant van het gebouw gebruiken, wandelen tijdens de lunch."

Zouden dit ook jouw antwoorden zijn op de vraag wat je zelf kan doen om jouw zitgedrag op het werk te onderbreken door meer te bewegen? En zou je wellicht de rij aanvullen met beweegmomenten zoals: loop naar je collega toe in plaats van deze te mailen, ga op een andere verdieping naar het toilet en voer je telefoongesprekken lopend? Je bent in dat geval niet de enige! In bijna elk artikel met tips over beweegmomenten op het werk worden deze voorbeelden aangehaald. Grote kans dus dat je het een keer voorbij hebt zien komen en deze antwoorden eigen hebt gemaakt. Misschien heb je het zelfs wel zo vaak gehoord dat je een gevoel hebt gekregen van: “ja, nu weet ik het wel. Ik moet meer bewegen en dit zijn de dingen die ik eraan kan doen.” Maar toch blijf je aan die stoel vastplakken…

Komt dit je bekend voor? Dan heb ik een vraag aan jou: Waarom is beweging nog geen integraal onderdeel van jouw werkdag?

De patstelling van vitaliteit

Binnen Change Your Rhythm hadden we al snel door dat veel mensen met een zittend beroep er eigenlijk van op de hoogte zijn dat meer bewegen goed is voor hen en weten welke beweegmomenten ze toe kunnen passen, maar het vervolgens in de praktijk toch niet doen. Deze contradictie fascineerde me meteen, want hoe is deze patstelling, dat mensen het gevoel hebben het onderhand wel te weten en tegelijkertijd redenen opsommen waarom ze niet meer bewegen, ontstaan?

In mijn vorige blog sprak ik reeds over een van de mogelijke redenen: het niet begrijpen van het verschil tussen sport en bewegen. Vaak wordt gedacht dat meer bewegen een hoge mate van intensiteit met zich mee dient te brengen en gelijkstaat aan sport. Dit verklaart waarom wij regelmatig bij verschillende organisaties met initiatieven rondom vitaliteit zien dat alleen sportactiviteiten, zoals één keer in de week een bootcamp of een fitnessabonnement, na langere tijd overeind blijven en dat daar vervolgens alleen gebruik van wordt gemaakt door mensen die al graag sporten. Zonde voor iedereen die wel meer wilt bewegen, maar geen sporter is! En het hoeft niet zo te zijn, want bewegen kan fysiek zo goed als moeiteloos worden uitgevoerd. Koffie voor jezelf halen, is een fluitje van een cent, toch?

In een andere blog schreef ik over hoe ons culturele erfgoed behoort tot de mogelijke redenen waarom beweging niet echt geïntegreerd wordt in ons dagelijkse (werk)ritme. In Nederland leven we in een maatschappij waarin bewegen helaas niet gestimuleerd, maar afgeleerd wordt. In onze scholen, op ons werk en ook thuis hebben we alles zo ingericht dat zitten wordt gefaciliteerd en bewegen wordt geminimaliseerd. We zijn bewegen verleerd en daarom bewegen op ons werk als iets gaan zien dat tijdrovend is, de flow onderbreekt en raar overkomt op anderen. Zonde voor iedereen die wel meer wilt bewegen, maar niet altijd de mogelijkheden ziet op het werk!

Met Change Your Rhythm brengen wij hier verandering in. In onze trajecten doorbreken we met bedrijven deze patstelling in vitaliteit door beweging een vast onderdeel van beleid, van mentaliteit en van de omgeving te laten worden. We integreren gezamenlijk beweging in bedrijfsculturen en zorgen voor fitte, energieke en gelukkige mensen binnen organisaties. Ik deel graag een aantal tips met je over hoe wij dat doen, zodat jullie meteen aan de slag kunnen!

Vijf tips om beweging te integreren in de bedrijfscultuur

Is het moeilijk om beweging in de bedrijfscultuur te integreren? Soms! Is het het waard? Absoluut! Bewegen zorgt er namelijk niet alleen voor dat je lekkerder in je vel zit, maar brengt ook heel veel plezier, innovatie en creativiteit met zich mee. Vooral omdat je het samen moet doen. Bewegen is cultureel afgeleerd en alleen door er gezamenlijk - inclusief het management! - mee aan de slag te gaan, kan het weer een ingebed onderdeel worden van de (bedrijfs)cultuur. De tips die ik met je ga delen, hebben daarom allemaal één belangrijke deler: it’s all about team effort!

Tip 1: Zoek samen naar beweegmomenten om iets te vieren.

Ongetwijfeld zijn er elke dag of elke week momenten waarop jullie als team of als bedrijf iets met elkaar kunnen vieren. Een nieuwe klant? Reden tot een feest! Iemand jarig? Reden tot een feest! Belangrijke mijlpaal gehaald? Reden tot een feest! In plaats van alleen de taart aan te snijden, kun je een gezamenlijke manier verzinnen om het te vieren waarbij je als bonus ook nog eens in beweging komt. Zo ken ik een bedrijf waar letterlijk aan een bel in het kantoor wordt getrokken als er een deal is gesloten en iedereen erbij komt staan om dit te vieren. Wat voor beweegmoment past er bij jullie bedrijf?

Tip 2: Denk als team na hoe je bepaalde automatische handelingen anders in kan richten.

Elke bedrijf en elk team heeft zo zijn eigen gewoontes. Worden presentaties bij jullie altijd zittend gegeven met de neuzen richting de PowerPoint voorin? Of is zitten het eerste wat jullie doen als jullie in de ochtend binnenkomen? Waarom maken jullie hier geen beweegmomenten van? Die presentatie kan ook staand gegeven worden waarbij in plaats van een PowerPoint verschillende flipovers als leidraad dienen. Ook het begin van de dag kan gezamenlijk gestart worden met een lopend of staand beweegmoment, zoals bij Accenture in Mumbai.

Tip 3: Vind je eigen 4-uur-dance-break.

Ken je nog de reclame van de 4 uur Cup-a-Soup? Binnen Change Your Rhythm hebben wij onze eigen variant hierop. Op een bepaalde tijd zetten we de muziek aan en gaan we al dansend met elkaar helemaal los. Heerlijk! En jullie als bedrijf kunnen vast ook iets vinden wat bij jullie past en elke dag (of elke week) op dezelfde tijd gedaan kan worden. Bijvoorbeeld een gezamenlijke stretchpauze achter het bureau of met het hele team proberen zoveel mogelijk basketballen door een basket te krijgen en de teamscore bij te houden. Be creative!

Tip 4: Creëer gezamenlijk een omgeving die uitnodigt tot beweging.

Vaak nodigt een kantooromgeving niet direct uit tot beweging. Rijen tafels met rijen stoelen en computers zijn vast onderdeel van het bedrijfslandschap en geen enkele ruimte blijft onbenut. Waarom creëer je als team op jouw afdeling niet een ruimte of een plek waar even niets staat en mensen zich terug kunnen trekken om hun eigen ding te doen? Een lege ruimte waar mensen zelf invulling aan kunnen geven, nodigt uit tot creativiteit, innovatie en beweging.

Tip 5: Geef zelf altijd het goede voorbeeld!

Deze laatste tip is misschien wel de belangrijkste! Zoals ik aan het begin al schreef, is beweging een teamprestatie. Alleen als er door collega’s, managers en voortrekkers het goede voorbeeld wordt gegeven voor een langere tijd, ontstaat er een sfeer van ‘normaal’ rondom beweging. En juist dát heb je nodig om beweging geïntegreerd te houden in jouw bedrijfscultuur!

Behoefte aan meer tips en adviezen? Neem dan een kijkje bij onze consultancy trajecten!