Langdurig zitten: een groot arbeidsrisico van de 21e eeuw. De oplossing? Bewegen!

We weten allemaal dat sporten gezond voor je is. Misschien heb je zelf ooit aan den lijve ondervonden - tijdens een fitnessavond, een tenniswedstrijd of een rondje hardlopen - dat sporten je fitter maakt, je geest ontspant en je sociale leven een impuls geeft. Sporten heeft een positief imago en met reden: het geeft je een natuurlijke energieboost! Helaas ligt dit iets anders voor zijn broertje beweging. Beweging lijdt aan een imagoprobleem. Zomaar stretchbewegingen maken als je achter het bureau zit, je werk neerleggen om even een rondje door het gebouw te lopen of meedansen op die lekkere muziek uit de radio… dat hoort niet en onderbreekt de workflow, toch? Zonde! Lees hieronder waarom beweging en niet (alleen) sport de oplossing is voor een van de grootste arbeidsrisico's van de 21e eeuw: langdurig zitten.

Verschil sport en beweging

Een korte test:

  1. Heb jij voor het lezen van de introductie ooit nagedacht over het onderscheid tussen sport en beweging?
  2. Blijf jij na het lezen van de introductie achter met de vraag waarom je ooit na zou moeten denken over het onderscheid tussen sport en beweging?

Wellicht sla ik volledig de plank mis, maar ik vermoed dat jij vraag twee volmondig met een ‘ja’ hebt beantwoord. Heb ik gelijk? Stiekem hoop ik natuurlijk van wel (net als ieder ander vind ik gelijk krijgen best leuk), maar de reden van mijn nieuwsgierigheid komt voort uit een vraag die wij frequent horen binnen ons programma Change Your Rhythm: Wat is de toegevoegde waarde van het integreren van beweging in de bedrijfscultuur als je reeds je werknemers een sportabonnement cadeau doet of yogalessen voor- of na werktijd aanbiedt?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, neem ik je allereerst graag mee naar het verschil tussen sport en beweging. Volgens de wetenschap komt het verschil tussen de twee neer op de mate van intensiteit van de activiteit. Onder beweging worden die activiteiten verstaan waarbij de hartslag nauwelijks omhoog gaat (een stukje wandelen, fietsen of huishoudelijk werk doen) en onder sport die activiteiten waarbij de hartslag flink omhoog gaat (fitness, tennis of volleybal).

In de praktijk is de opvatting over sport en beweging echter minder scherp. Wij zullen niet snel een wandeling naar het koffieapparaat de stempel sport geven, maar ik denk dat we het er wel allemaal over eens zijn dat je tijdens een voetbalwedstrijd lekker in beweging bent. Waar zit het verschil dan precies in? Het antwoord is heel simpel: het gaat niet zozeer om het verschil tussen sport en beweging, het gaat om de verhouding tussen beiden. Als je sport, beweeg je. Als je beweegt, hoef je echter niet te sporten. Dit is een uitkomst voor mensen die niet graag sporten of zweten op hun werk, want met meer bewegen bereik je hetzelfde als met sport!

Sedentair gedrag

Ok, sport is een bewegingsvorm en niet elke bewegingsvorm is een sport. Op naar de tweede vraag van de test over het belang van dit onderscheid. Ben je bekend met sedentair gedrag? Sedentair gedrag is de wetenschappelijke term voor het lange onafgebroken zitten waaraan velen van ons zich dagelijks schuldig maken. We zitten nu eenmaal veel, bijvoorbeeld achter onze computer tijdens het werk, voor onze TV thuis op de bank of met onze neus in de boeken. Dit gedrag heeft behoorlijk wat consequenties voor onze gezondheid. Buiten meer fysieke klachten, hebben we ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en zelfs om vroegtijdig te overlijden (als je wilt weten hoe dat komt, raad ik je aan deze video eens te kijken).

Jarenlang is in Nederland het beleid gevoerd dat als je een paar keer per week sport en elke dag 30 minuten matig intensief beweegt, je fit en gezond blijft. Sinds een paar jaar zijn we er echter achter dat dit niet meer voldoende is. We weten nu dat het urenlange onafgebroken zitten niet gecompenseerd kan worden door alleen voor of na ons werk te gaan sporten. Daarom is het van belang dat we een manier omarmen om sedentair gedrag tegen te gaan: meer bewegen!

Bewegen op het werk

Als bedrijf sport stimuleren en financieren is fantastisch, het is alleen niet langer toereikend! We moeten onze vaste patronen doorbreken door op de werkvloer meer in beweging te komen om de vitaliteit van onszelf en onze collega’s te promoten. Het goede nieuws is dat bewegen gemakkelijk is, dat het altijd kan en dat je er meer energie van krijgt. Nu is het nog zaak dat we iets doen aan het slechte imago van beweging.

Beweging wordt vaak als iets engs gezien, als iets wat niet thuishoort op de werkvloer en bovendien als iets wat je workflow onderbreekt. Met Change Your Rhythm brengen wij hier verandering in. In onze trajecten gaan we met bedrijven kijken hoe we beweging een vast onderdeel van beleid, van mentaliteit en van de omgeving kunnen laten worden. We integreren gezamenlijk beweging in bedrijfsculturen en zorgen voor fitte, energieke en gelukkige mensen binnen organisaties.

Benieuwd hoe we dat doen? In mijn volgende blog deel ik graag een aantal van onze tips met je. Kijk ook eens bij de bewegingstrajecten van Change Your Rhythm.