Ben je moe? Vijf foute dansnummers voor meer energie!

Ongeveer 29% van ambtenaren komt uitgeput thuis van het werk. Deze en andere interessante cijfers en bevindingen werden deze week gepresenteerd tijdens de conferentie De gezonde ambtenaar in Weert. Werknemers willen dat hun welzijn bespreekbaar wordt gemaakt door de werkgever (wat negen van de tien keer niet gebeurt) én er is meer behoefte aan ontspanning. Kijk, daar kunnen wij wat aan doen! Om de gezonde ambtenaren alert te houden zijn wij uitgenodigd om hen in beweging te brengen met twee ‘energizers’. Hoe we dat doen? Door ons favoriete beweegmoment in te zetten: dansen op een fout nummer! Beluister hieronder onze top vijf en beweeg mee met onze 'energizer'.

Beweegmoment als energizer

Waarschijnlijk ben je wel bekend met de zin "Zitten is het nieuwe roken". Langdurig zitten draagt bij aan vroegtijdig overlijden en leefstijlziekten, maar ook op de korte termijn heeft zitten nadelig gevolgen. Wie veel en langdurig zit, loopt het risico zich minder goed te kunnen concentreren en meer vermoeidheid te ervaren. Doordat je te weinig beweegt, vertraagt namelijk je metabolisme en wordt er minder zuurstof naar je spieren en hersenen gebracht. Vaak wordt er dan naar de koffie gegrepen, maar die paar meters lopen zijn misschien wel het belangrijkste element van dit beweegmoment!

Je kunt jezelf namelijk heel eenvoudig oppeppen door twee tot drie minuten te staan, lopen, rennen of… te dansen! Het beste resultaat bereik je door dit ieder half uur één keer te doen, maar als dit niet haalbaar is, ga dan in ieder geval iedere twee uur even uit je dak. We krijgen vaak als reactie dat een beweegmoment de ‘flow’ zou onderbreken, maar laat me je deze vraag stellen: "Hoe vaak verslapt jouw aandacht en check je onnodig je mail, telefoon of - altijd favoriet - Facebook?" Waarschijnlijk meerdere keren per dag. Maar waar deze minipauzes je concentratievermogen verder uitputten, helpt een beweegmoment je juist beter concentreren!

Gezonde ambtenaren

Inspiratie nodig? Bekijk hieronder hoe wij deze week de gezonde ambtenaren in beweging kregen op ons favoriete foute 90’s dansnummer Rhythm is a dancer.

Voorkom fysieke klachten!

Een populair onderwerp tijdens De gezonde ambtenaar is Het Nieuwe Werken.  Deze manier van werken zorgt er namelijk voor dat werknemers meer regie en autonomie hebben om hun eigen werkritme te bepalen en daarmee een betere werk/privé balans te bewerkstelligen.

Fantastisch! Maar er kleven ook nadelen aan. Door de komst van flexwerkplekken hebben werknemers afscheid moeten nemen van hun eigen ergonomisch afgestelde werkplek. Steeds meer mensen werken bovendien op laptops of tablets. De voorovergebogen houding die hiermee gepaard gaat, draagt alleen maar bij aan het energiegebrek en verhoogt bovendien het risico op fysieke klachten. Volgens een whitepaper van het VGZ vormen ‘lichamelijke aandoeningen’ het grootste aandeel in ziekteverzuim. De meest genoemde fysieke klachten zijn: pijn in de onderrug (43%), nekpijn (40%) en schouderpijn (35%).

Zelf heb ik hier ook last van gehad toen ik na mijn afstuderen begon aan een kantoorbaan en voor het eerst in mijn leven acht uur per dag vrijwel aaneengesloten zat. Mijn eerste interventie was het maken van een lunchwandeling, maar mijn klachten begonnen pas echt te verdwijnen toen ik mijn kennis en ervaringen als danser ging toepassen op de werkvloer. Door het doen van simpele oefeningen kan ook jij stijfheid en pijn in je lijf voorkomen - en energiek thuiskomen! Dans je mee?

Heb jij ook behoefte aan ontspanning en ga je graag met de voetjes van de vloer? Boek dan een energizer op en misschien staan we binnenkort wel dansend bij jou op kantoor! 

Top vijf foute dansnummers

Ons favoriete foute nummer is Rhythm is a dancer van Snap! uit de jaren ‘90. Niet alleen is het nummer heel dansbaar, de lyrics dragen ook uit waar wij voor staan. "Rhythm is a dancer. It's a soul's companion. You can feel it everywhere. Free your mind and join us!" Deze en andere favorieten vind je hieronder. De een fouter dan de ander, maar allemaal stellen ze ‘rhythm’ centraal.

Wat is jouw foute dansnummer? Vermeld het hieronder in de 'comment box' en dan voegen wij jouw favoriet aan onze afspeellijst Foute Dansnummers op Spotify toe!