Rust. Bereik meer door minder te werken - én meer te bewegen!​​​​​​​

Met het boek Rest - Why you get more done when you work less verkondigt de Amerikaanse consultant Alex Soojung-Kim Pang een aantrekkelijke boodschap. Druk zijn - en jezelf druk maken - werkt averechts. Door minder uren per dag te werken en meer tijd te maken voor onder andere slaap, powernaps, hobby's en sport bereikten beroemde wetenschappers, kunstenaars en schrijvers succesvolle en lange carrières. Geen wonder dat het NRC Pang interviewde en The School of Life Amsterdam hem uitnodigde voor een lezing. Ook ik las met veel interesse en plezier zijn boek. Wat blijkt? Het meeste pas ik gelukkig al toe! Lees hieronder over mijn aha-momenten zodat ook jij meer uit jezelf kunt halen.

Ideaal werkritme

De twee jaren waarin ik het meest productief, succesvol en gelukkig was, was toen ik danswetenschappen studeerde in Californië. Ik dacht lange tijd dat het kwam door het aangename klimaat, de vriendelijke mensen en het onderwerp van mijn studie, maar misschien lag het wel aan mijn werkritme… Al lezend door het boek Rest van Alex Soojung-Kim Pang kom ik erachter dat ik vrijwel alle ‘best practices’ die hij beschrijft destijds toepaste!

Ik begon de dag met twee danslessen (exercise daily), deed een dutje na de lunch (nap daily), studeerde twee uur in de middag en drie uur in de avond (work max 4-5 hours), en ging nooit later dan elf uur naar bed (sleep at least 7 hours per night). Om het weekend nam ik vrij om met vrienden te snowboarden in Tahoe en de schoolvakanties zorgden voor een mentale ‘break’ van de studie (recover regularly through active hobbies and holidays).

Er zijn ook ‘best practices’ die ik nog kan ontwikkelen. Zoals het vroeger opstaan omdat je in de ochtend vaak het creatiefst bent. Pang’s boek staat vol rijke voorbeelden, interessante personages en intrigerend onderzoek - en is meer dan het lezen waard! Toch laat het boek zich voor mij samenvatten in twee hoofdlijnen: werk minder en beweeg meer.

Wil jij ook jouw werkritme onder de loep nemen? Neem dan een kijkje bij onze Bewustwording training en leer wat jij kunt doen om meer te bereiken in minder tijd!

Werk minder

Door te kijken naar werkritmes van succesvolle en productieve wetenschappers, kunstenaars en schrijvers uit vroegere tijden - toen het nog geen statussymbool was om altijd maar druk te zijn - hoopt Pang lessen te leren over hoe het anders kan. Zo werkten de meest beroemde wetenschappers uit het Victoriaanse tijdperk maar een paar uur per dag! Het meest inspirerende voorbeeld is misschien wel van bioloog Charles Darwin die in drie blokken van negentig minuten werkte, afgewisseld door lange wandelingen en een middagdutje. Of de minder bekende archeoloog en politicus John Lubbock, die zijn werkdag verdeelde in blokken van een half uur, de hele middag reserveerde voor cricket of golf en zijn dag met paardrijden begon.

Volgens Pang waren zij productief niet ondanks, maar juist dankzij hun korte werkdagen. Zo laat onderzoek uit 1950 zien dat wetenschappers die 35 uur per week werkten half zo productief waren als zij die slechts 20 uur werkten. Ook veel beroemde schrijvers en succesvolle muzikanten houden zich aan deze 4-urige werkdag.  

Wat opvalt in Pang’s boek is dat ‘het schrijven van brieven’ of het bijwonen van lezingen niet als werk wordt geteld. Tussen de regels door lezend kom ik erachter dat met ‘werk’ die uren in de dag worden bedoeld waarin mensen zich ongestoord aan hun belangrijkste taken wijden die de meeste creativiteit en concentratie vereisen. Het beantwoorden van e-mails hoort hier dus niet bij. Vergaderingen evenmin. Misschien is het belangrijkste inzicht dat je slechts vier uur geconcentreerd werken per dag nodig hebt om topprestaties te leveren, maar dan moet het je wel lukken om tijdelijk alle afleidingen te weerstaan en je telefoon uit te zetten!

Beweeg meer

Nog opmerkelijker dan de korte werkdagen van productieve mensen - waaronder Darwin en Lubbock -  is hoeveel tijd zij besteden aan sport en beweging. Ondanks dat Pang meerdere hoofdstukken wijdt aan het belang van powernaps, voldoende slaap en regelmatige vakanties, is zijn centrale boodschap dat de meest herstellende en belangrijke vormen van rust actief zijn in plaats van passief. Uit ander onderzoek naar wat succesvolle wetenschappers zo succesvol maakt, blijkt namelijk dat de enige overeenkomst die zij hebben - en die hen onderscheidt van minder gewaardeerde collega’s - is dat zij veel sporten.

Westerse maatschappijen en werkplekken lijken nog steeds doordrongen te zijn van het middeleeuwse geloof dat ontwikkeling van het intellect een ontkenning van lichaam vereist, maar het tegendeel is waar. Zo legt Pang uit:

... exercise can increase brain power, boost intelligence, and provide the stamina and psychological resilience necessary to do creative work. Studies of the effects of fitness programs on brain structure and health have shown that exercise improves brain structure, just as it does the cardiovascular system and muscles.

Sporten verbetert dus niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je cognitieve vermogen! We vergeten vaak hoe fysiek belastend denken is, maar, zoals Pang benadrukt, een actieve neuron in de hersenen gebruikt net zoveel energie als een spiercel in het been van iemand die rent. Bovendien zorgt sporten voor ontspanning en word je er gelukkiger van. Daarom loont het voor zakenmensen juist extra vroeg op te staan om nog voor de werkdag begint de sportschool te bezoeken of een rondje door het park te rennen.

We shouldn’t be surprised that people manage to be physically active and do world-class work. We should recognize that they do world-class work because they are physically active
— Alex Soojung-Kim Pang.

Stel grenzen!

Net zoals bij Pang begon mijn zoektocht naar een gezonder en duurzamer werkritme na een burn-out, maar ik merk dat het lastig blijft om grenzen te stellen. Het werkritme dat ik hanteerde in Californië werd grotendeels vormgegeven door mijn lesrooster en de ‘lifestyle rules’ die ik toen hanteerde. Deze verwateren helaas makkelijk in mijn huidige afwisselende leven als ondernemer. Gelukkig herinneren Pang’s inzichten mij aan niet alleen aan het belang van rust, maar ook het belang van het stellen van heldere grenzen. Het werkritme dat hij beschrijft, wordt door de mensen die hij als voorbeeld neemt namelijk iedere dag gehanteerd. Niet omdat daar tijd voor is, maar omdat ze er tijd voor maken! Ik neem dan ook als voornemen mee om niet alleen dagelijks tijd te maken voor beweegmomenten, maar ook vroeger op te staan zodat ik iedere dag de tijd heb om te sporten.