Meer bewegen is eigenlijk heel simpel!

Bewegen is eng! Gelukkig hebben wij er in onze Nederlandse (werk)cultuur zoveel mogelijk aan gedaan om alle beweging tot het minimum te reduceren. Met resultaat: uren achter elkaar stilzitten beschouwen we allemaal als de normaalste zaak van de wereld en we zijn het er ook over eens dat bewegen een overbodige inspanning is die onnodig veel tijd kost. Zijn we daar even mooi mee weggekomen! Of toch niet…? Lees hieronder hoe beweging abnormaal is geworden en hoe simpel je dit weer kan veranderen.

Beweging is niet vanzelfsprekend

Ons Nederlandse spreekwoord ‘beren op de weg zien’, heb ik altijd als een visueel mooi gezegde gezien. Hoewel ik naar de oorsprong zou moeten gissen, faalt deze uitdrukking nooit om bij mij een beeld op te roepen van mij rijdend in een prachtig landschap waar zo nu en dan beren mij rennend tegemoet komen. Ook toen ik als beginnend ondernemer aan mijn roadtrip Change Your Rhythm begon, kwam dit bewegende beeld weer in me op. Alleen wat blijkt….de grootste beer die ik wil passeren is helemaal niet aan het rennen, maar verspert mij als een onbeweeglijke boomstam de weg.

Beweging is niet vanzelfsprekend. Als bewegingsexpert heb ik onderschat wat de status van beweging is in onze Nederlandse (werk)cultuur: bewegen doe je eigenlijk niet, of in ieder geval zo min mogelijk. Recent kom ik weer tegen hoe diepgeworteld onze zitcultuur is tijdens een gesprek met een medewerker van het Prinses Beatrix Spierfonds. We spreken onder andere over hun jaarlijkse, succesvolle dansgala dat ze organiseren om meer awareness te creëren voor spierziektes. Dans helpt hierbij door het verschil in bewegingsvrijheid tussen mensen voelbaar te maken. Ze willen dat dit gala nog meer impact heeft en de medewerker vraagt mij om tips. “Laten jullie het publiek zelf bewegen?”, is mijn eerste reactie. Dit blijkt niet het geval te zijn. “Waarom niet? Ervaring is meestal de beste manier om te overtuigen.”, ga ik verder. Hij hoort het aan en ik zie hem instemmend knikken. Het lijkt hem een goed idee, maar hij denkt niet dat het haalbaar is voor het aankomende gala, want “mensen zomaar laten bewegen, dat kost toch veel tijd?”

Disruptive movement

Beweging is niet vanzelfsprekend. Ook mensen die dagelijks met beweging te maken hebben, kunnen het zien als iets wat onderbreekt. Het verrast de medewerker bijvoorbeeld als ik hem aangeef dat een paar bewegingen maken eigenlijk zo gedaan is. “Van je stoel opstaan, je schouders even losdraaien of je nek te ontspannen door van links naar rechts te kijken, heb je zo voor elkaar.”, eindig ik mijn verhaal. Ik zie dat hij erover nadenkt en vraagt mij uiteindelijk of ik het dan zou kunnen doen. Mensen in beweging krijgen, ja dat is toch nog best wel een ding.

Vanuit Change Your Rhythm zijn we er vaker tegenaan gelopen dat beweging in de categorie sport en uitgaan geschaard wordt. Zodra het buiten deze gebieden treedt, wordt het gezien als iets hinderlijks, tijdrovends en vreemd. Een sprekend voorbeeld van hoe er over beweging gedacht wordt, is de naam die wordt gegeven aan de energizer die we geven op een ICT-conferentie: ‘disruptive movement’. Disruptieve technologieën zijn technologieën die ons leven en onze samenleving radicaal hebben veranderd, zoals de komst van het internet bijvoorbeeld heeft gedaan. Onze energizer wordt in dezelfde categorie geschaard, als iets wat ontwricht, radicaal anders is en afwijkt van de norm. Ik vraag me af hoe het zo ver heeft kunnen komen dat beweging als disruptive wordt gezien, want beweging is toch eigenlijk heel natuurlijk?

Onze culturele angst voor bewegen

Beweging is niet vanzelfsprekend. Gek eigenlijk, want als we geboren worden als baby ontwikkelen we ons juist door beweging. We ontdekken de wereld eerst veilig vanuit onze wieg met tast en wanneer we wat ouder zijn, gaan we al kruipend en lopend verder met onze ontdekkingstocht. Het belang van deze motorische vaardigheden op jonge leeftijd wordt niet onderschat en dient zelfs als graadmeter om te bepalen of kinderen zich goed ontwikkelen en geen achterstand oplopen. Beweging is hiermee biologisch gezien een integraal onderdeel van de ontwikkeling van de mens.

Dat maakt het des te vreemder dat we, naarmate we volwassen worden, gezamenlijk beweging afleren en stilzitten stimuleren. Dit is nergens zo duidelijk als in de wijze waarop we ons onderwijssysteem hebben ingericht. In mijn blog over waarom bewegen je helpt om beter te leren sprak ik al over de status van beweging in het onderwijs. Zodra je als kind op school komt, wordt het je afgeleerd om te bewegen. Je ontdekt dat luisteren, leren en braaf werken altijd samen gaan met rustig stilzitten en vooral niet met teveel bewegen en dit gedachtegoed neem je mee als je de overstap maakt naar je werkleven. Ook hier is de hele dag stilzitten de gewoonste zaak van de wereld. Want zelfs voor koffie halen, heb je een receptioniste of collega, toch? Stilzitten is zo ingebakken in onze cultuur dat het bijna iets natuurlijks lijkt. Maar niets is minder waar. Stilzitten is niet natuurlijk! Het is een cultureel fenomeen, gecreëerd door niemand anders dan onszelf.

Bewegen is je ‘eerste’ natuur

Beweging is niet vanzelfsprekend…..en de reden daarvoor is cultureel. Wij hebben bepaald dat bewegen afwijkt van de norm, terwijl bewegen eigenlijk je ‘eerste’ natuur is! Vandaar dat we met Change Your Rhythm de visie hebben om deze trend weer terug te draaien en onze passieve zitcultuur willen omzetten naar een actieve beweegcultuur, zowel in het werkleven als ons dagelijkse leven. Help je ons om de mindset hier in Nederland om te gooien, zodat we die beer op de weg gezamenlijk kunnen passeren? Hoe? Heel simpel: kom NU van die stoel af en maak eens een wandeling. We garanderen je dat het heel simpel is, je productiviteit alleen maar ten goede zal komen en dat je als bonus ook nog van het mooie weer kan genieten.

Wil jij nog meer tips over hoe je korte beweegmomenten onderdeel van je werkdag kan maken? Neem dan een kijkje bij onze Bewustwording training