Corporate Rebel Joost Minnaar: “Werkgeluk ontstaat door vertrouwen, vrijheid en een gemeenschappelijk doel.”

Zomaar je baan opzeggen en de wereld gaan rondreizen op zoek naar werkgeluk... Zou jij het durven? De heren achter Corporate Rebels in ieder geval wel! Joost Minnaar en Pim de Morree gaven hun niet-inspirerende ‘corporate jobs’ op, pakten hun koffers en trokken de wereld rond op zoek naar die organisaties waarbij werkgeluk en werkplezier hoog in het vaandel staan. Wat doen deze bedrijven dat andere organisaties niet doen? Ik sprak met Joost over hun avontuur.

Zoektocht naar werkgeluk

Werkgeluk en werkplezier zijn twee pijlers waar wij ons met Change Your Rhythm dagelijks mee bezig houden. Hoe leuk dat ik met de jeugdvrienden van Corporate Rebels over hun zoektocht naar werkgeluk mocht praten! Wat zouden ze hierover ontdekt hebben? Zou het kloppen dat het aan goede communicatie, wederzijds vertrouwen en vooral een gemeenschappelijke doel liggen, zoals wij stimuleren in onze Inspiratietraining? En hoe speelt beweging daarin een rol? Bij Change Your Rhythm zijn we ervan overtuigd dat je door fysiek meer te bewegen ook figuurlijk in beweging komt en gelukkiger wordt. Pim en Joost zijn hier het sprekende voorbeeld van: niet stil blijven zitten in je frustrerende baan, maar opstaan en actie ondernemen. Met deze vragen in mijn hoofd liep ik vorige week de koffiezaak in Eindhoven binnen waar ik met Joost had afgesproken.

Hoe besloten jullie welke organisaties jullie gingen bezoeken?

Nadat we allebei onze baan hadden opgezegd, onze kosten hadden gedrukt door samen in een klein kamertje te gaan wonen en ons geld bij elkaar hadden gelegd, maakten we een bucket list. We somden die organisaties en personen op waar wij geïnspireerd door werden en besloten eens een kijkje te gaan nemen of onze aannames klopten. We spraken onder andere met organisaties als Google en Spotify en inspirerende personen als Anja van der Horst en Isaac Getz. Onze gesprekken verwerkten we uiteindelijk in blogs.

Wat viel jullie op tijdens jullie gesprekken met deze voorlopers op het gebied van werkgeluk?

Sommige organisaties die wereldwijd geroemd worden om hun geweldige werksfeer, bleken ook in de praktijk aan dit plaatje te voldoen, maar dit was niet altijd het geval. Soms merkte je dat het juist meer om het imago naar de buitenwereld toe gaat dan werkelijk om de werksfeer. Deze organisaties waren wel makkelijk te onderscheiden. Je voelt wel aan of de sfeer opgeplakt is of niet in een gebouw als je er doorheen loopt. Het gebeurde ook een enkele keer dat we afgewimpeld werden door bedrijven. Vaak zijn dat organisaties met vergane glorie die liever geen prangende ogen binnen hun muren toelaten.

Werkgeluk, hoe zit het daar nu precies mee? Wat hebben jullie ontdekt?

Bij die bedrijven waar werkgeluk voorop staat, zagen we een aantal gemene delers: ze hebben allemaal een leider die in zijn manier van aanpak en de filosofie van het bedrijf gelooft! Hoe verschillend deze bedrijven ook zijn, ze dienen allemaal een hoger doel en zorgen hierdoor voor een hoge mate van betrokkenheid bij het personeel. We ontdekten dat dit alleen gerealiseerd kan worden met twee belangrijke componenten: vrijheid en vertrouwen! Deze organisaties en hun leiders stimuleren talenten, geven ruimte voor ideeën en inspraak en zorgen ervoor dat werknemers niet top-down worden aangespoord, maar vanuit zichzelf gemotiveerd zijn om te werken.

Hoe zit dat met beweging? Hebben jullie gezien of meegemaakt hoe het in beweging komen bij kan dragen aan het werkgeluk?

Binnen deze topbedrijven – wij noemen ze progressieve bedrijven – wordt sport bijvoorbeeld gestimuleerd en gefaciliteerd. Dat viel op. Werknemers krijgen de vrijheid om te fitnessen, te tafeltennissen of hun eigen tijd zo in te delen dat er ruimte is voor sport. Maar eerlijk gezegd hebben we niet direct de link gelegd met werkgeluk. Al denk ik wel dat er voor jullie idee echt een publiek is, vooral onder jongere werknemers. Jullie benaderen beweging positief met een focus op het individu: ik kan me voorstellen dat dit medewerkers intrinsiek motiveert om in actie te komen. Fijn om te zien dat er veel initiatieven zoals die van jullie bijkomen!

Tot slot: hoe is jullie eigen werkritme veranderd nu jullie meer kennis hebben van ‘gelukkige organisaties’?

Hoe ik zelf werk is niet echt anders geworden. Ik ben wel meer flexibel in hoe ik mijn tijd kan indelen, maar (lachend) misschien werk ik daardoor nu juist meer... Maar wat wel veranderd is, is hoe we partnerschappen zijn aangegaan. Onder het motto ‘practice what you preach’ houden we ons sinds kort bezig met veranderingen teweeg brengen binnen bedrijven door middel van consultancy en workshops. We kunnen er namelijk wel over blijven schrijven, er verandert pas echt iets als bedrijven het ook gaan doen. Binnen deze bedrijven en de bedrijven waarmee we samenwerken, stimuleren we vertrouwen en daarmee de vrijheid voor werknemers om hun talenten op de juiste manier te kunnen ontplooien.

De sleutel tot werkgeluk

Het is duidelijk dat er wel degelijk ingrediënten zijn voor het creëren van werkgeluk op de werkvloer. Het is mooi om te zien dat vertrouwen, vrijheid en het hebben van een gemeenschappelijk doel belangrijke pijlers voor werkgeluk zijn. Iets waar wij van Change Your Rhythm ons dagelijks mee bezig houden door beweging in te zetten om non-verbale communicatie te verbeteren, vertrouwen te stimuleren door bewegingsactiviteiten aan te bieden en brainstormsessies te faciliteren waarmee je anders naar jouw werkplek gaat kijken: Join the MOVEment!