10 redenen waarom dansen op het werk jouw goede voornemen van 2018 moet zijn!

Een tijdje terug schreef ik een blog met 10 redenen waarom dansen de ultieme bewegingsactiviteit is voor op het werk. Natuurlijk heb je deze blog gelezen en ben je er niet alleen bekend mee...na het lezen van de blog heb je meteen samen met je collega’s dans een vast onderdeel van jullie werkdag gemaakt, toch? Wat goed! Jij weet dus als geen ander dat dans je bijvoorbeeld zelfvertrouwen geeft, zorgt voor een rechte houding en je slimmer maakt. Top!

Speciaal voor jou heb ik daarom 10 nieuwe redenen opgesteld waarom dansen op het werk een must is. Op deze manier kun jij 2018 weer swingend beginnen en zorgen we er samen voor dat dansen tijdens kantooruren hét goede voornemen van werkend Nederland zal worden!

1. Dansen geeft je een goed gevoel!

Het is weer december. Dat betekent dat de dagen korter worden. Waarschijnlijk ga jij in het donker van huis weg en kom je ook weer in het donker terug. Je beetje daglicht zie je dus alleen op je werk en de winterblues komt om de hoek kijken…. Gelukkig is daar een hele goede oplossing voor: dansen – óók op je werk! Onderzoekers ontdekten namelijk dat je tijdens het dansen een enorme energieboost krijgt en (alsof dat nog niet genoeg is) dat je bovendien met dans de gelukshormonen endorfine en serotonine aanmaakt. Dans maakt je Happy:

2. Dansen bevordert de teamspirit

Collega’s hebben betekent samenwerken. En daar kunnen hele mooie dingen uit voortkomen! Maar het kan ook zorgen voor onenigheden binnen teams en afdelingen. Dans daarom regelmatig met elkaar, want dansen geeft niet alleen jou een goed gevoel, het is ook een sociale activiteit die bijdraagt aan een gevoel van verbondenheid en saamhorigheid:

“It’s scientifically proved that dancing helps with social bonding. The synchrony involved in dancing to a beat along with other people is a powerful way for humans to connect.” (Peter Lovatt, dance psychologist)

3. Dansen maakt je een expert op het gebied van non-verbale communicatie

We communiceren de hele dag met elkaar. Helaas vergeten we daarbij geregeld dat niet alleen dat wat je zegt, maar juist ook dat wat je niet zegt van groot belang is. Jouw non-verbale communicatie bepaalt voor een belangrijk deel hoe je wordt gezien en ervaren door je collega’s. Helemaal omdat je deze vorm van communicatie nooit uit kan zetten. Best wel handig om daar dus grip op te hebben, toch? Dat kan, én wel door als een danser te leren handelen. Dansers hebben namelijk niet meer nodig dan hun lichaam om een boodschap aan publiek over te brengen. En dat kan jij ook leren!

4. Dansen leert je overtuigend presenteren

Een overtuigende presentatie geven voor je klanten, collega’s of je baas draait meer om mooie woorden alleen. Want hoe goed je ook nagedacht hebt over de woorden die je vertelt, met alleen een goed verhaal kom je er niet. Kijk maar eens naar onderstaande TEDX Talk van Will Stephen die gaat over, ja helemaal niets…én toch overtuigend is. Hoe dat kan? Door zelfvertrouwen, een actieve houding en adequaat gebruik van non-verbale communicatie (zie tip 4). Drie componenten die jij als fervent danser al geheel onder controle hebt!

5. Dansen is goed voor je brein

Dansen is stiekem de ultieme work-out voor je hersenen! Door veel te dansen krijg je niet alleen een fit lichaam, ook je hersenen ondervinden vele positieve invloeden. Dansen zorgt bijvoorbeeld voor de aanmaak van nieuwe cellen, stimuleert daarnaast je cognitieve vermogen en zorgt er bovendien als enige bewegingsactiviteit voor dat dementie voorlopig nog niet aan de deur komt kloppen. Meer weten? Lees hier waarom dansen de ultieme braintraining is en ik garandeer dat je daarna meteen van je stoel wilt opstaan om te dansen!

6. Dansen zorgt voor mentale ontspanning

Het is zo belangrijk in onze 24 uurs maatschappij dat we momenten vinden waarop we de buitenwereld even de buitenwereld laten en focussen op onszelf. Dans biedt hier het perfecte platform voor – ook op je werk! Wist je bijvoorbeeld dat je door de ritmische bewegingen van dans jouw humeur een boost krijgt? Of dat je met dans de focus even verlegt van alle gedachtenspinsels in je hoofd naar je lichaam toe waardoor je in het moment zelf komt? En wist je dat dans ervoor zorgt dat je minder stress ervaart?

Need I say more?

Let’s dance!

7. Dansen geeft jou de gewilde 21st century skills

Dit is een belangrijke! Weleens gehoord van de zogenaamde 21st century skills? Het World Economic Forum heeft een top 10 opgesteld van de skills waar de meeste vraag naar zijn in het bedrijfsleven. In 2020 voorspellen ze dat de top 3 bestaat uit: creativity, complex problem solving (tip 8) en critical thinking (tip 9). En laat dans je nu net klaarstomen voor deze drie belangrijke skills en bovendien ook competenties als zelfkennis en samenwerking met anderen ontwikkelen!

8. Dansen verruimt je blik

Dans stimuleert creativiteit doordat het een samenwerking tussen je hoofd en de rest van je lichaam vereist. Door niet alleen maar in hokjes te denken met je brein, maar ook in beweging te komen met je hele lijf, ontdek je door middel van dans nieuwe patronen, mogelijkheden en inzichten. Én het goede nieuws: hier heb je ook op je werk profijt van! Onderzoekers van de universiteiten van Sheffield en York ontdekten namelijk dat managers die slechts vijf minuten matig dansen makkelijker een probleem kunnen bekijken vanuit een andere hoek. Kortom, al dat improviseren en experimenten op de dansvloer leert jou out of the box oplossingen te zoeken voor complexe problemen. Dankjewel dans!

9. Dansen leert je kritisch denken

Kritisch denken betekent dat je in staat bent om objectief informatie te analyseren en beoordelen. Het is momenteel een van de meest belangrijke competenties om te hebben in het bedrijfsleven en dans vergroot je analytisch vermogen. Dansers kunnen namelijk niet alleen analyseren welk schakeltje er in je lichaam nodig is om uren je balans te houden, ze hebben vooral geleerd om de subjectieve vorm die dans is objectief te analyseren. Elke choreografie heeft talloze mogelijkheden tot interpretatie en toch zijn dansers in staat om in dit veld van uiteenlopende meningen het stuk objectief te beoordelen.

10. Dansen is fun!

Ok ik weet het, deze is niet nieuw….maar het blijft een no-brainer: dansen is gewoon leuk, helemaal samen met anderen! Ooit al weleens een groep mensen compleet ongelukkig samen een flashmob zien doen bijvoorbeeld? Ik ook niet!

In 2018 meer dans op het werk? Dat kan! Wij komen graag bij jullie langs om een week lang iedereen met energizers te laten swingen. Meer weten over hoe we dat doen? Hier vind je onze teaser van energizers!