Wil jij meer zelfvertrouwen? Sta rechtop. Beweeg groots. Dans!

Wist jij dat je lichaamstaal niet alleen invloed heeft op hoe anderen jou zien, maar ook op hoe jij jezelf ziet? Door een zelfverzekerde lichaamshouding aan te nemen en groots te bewegen zit je lekkerder in je vel. Dit kun je bijvoorbeeld oefenen door te dansen! Lees hieronder waarom dansen goed voor je is en wat je kunt doen om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Na een les moderne dans voel ik me vaak groter - letterlijk en figuurlijk. Ik heb dan kriebels in mijn buik, een glimlach op mijn gezicht en het gevoel dat ik heel de wereld aankan. Ik sta dan ook vaak net dat beetje rechter en neem grotere stappen als ik loop. Dansen maakt mij gelukkig en geeft mij zelfvertrouwen. Alles gaat dan makkelijker en mensen reageren positiever op mij. Maar hoe kan het nu eigenlijk, dat dansen zo’n positief effect heeft op mijn zelfbeeld en mijn gedrag?

#powerpose

Amy Cuddy, sociaal psycholoog en professor aan de Harvard Business School heeft onderzoek gedaan naar powerposing - het aannemen van een houding waarbij je jezelf groot maakt en dominant toont. Misschien ken je haar beroemde TedTalk over powerposing wel. Hierin legt ze uit hoe ‘powerposes’ of krachtposes de testosteron en cortisol niveaus in je hersenen beïnvloeden - en hoe dit van invloed is op je zelfbeeld en gedrag.

Bij mensen die zelfverzekerd zijn en zich ‘powerful’ voelen - en zelfverzekerde en grote lichaamstaal tonen - is het testosteron niveau in het bloed hoog en het cortisol niveau laag. Bij mensen die onzeker zijn en zich ‘powerless’ voelen - en kleine lichaamstaal tonen - is dat andersom. Maar, zo blijkt uit Cuddy’s onderzoek, mensen die vijf minuten lang een ‘powerpose’ aannemen, vertonen na afloop een vergelijkbare hormoonspiegel als zelfverzekerde mensen - én presteren zij ook beter wanneer zij zichzelf voor een groep mensen moeten presenteren. Powerposing zorgt er eveneens voor dat je assertiever en hulpvaardiger bent, fysiek sterker bent en een hogere pijngrens hebt.

Using a few simple tweaks to body language, Harvard researcher Amy Cuddy discovers ways to help people become more powerful

Lichaamstaal beïnvloedt zelfbeeld

In haar boek Presence beschrijft Cuddy ook onderzoek naar het effect van lichaamshouding en verschillende manieren van lopen. Daaruit blijkt dat mensen met een voorovergebogen houding meer negatieve feedback onthouden, mensen die vrolijk lopen meer positieve feedback onthouden, en mensen met een neutrale rechte houding geen bias tonen - zij onthouden evenveel positieve als negatieve feedback. Wow…

Movement, like posture, tells the brain how it feels and even what it remembers. As walking becomes more open, upright, and buoyant, our memories about ourselves follow suit.
— Amy Cuddy

Onze lichamen praten met ons. Je lichaamshouding, je bewegingen, je gezichtsuitdrukkingen en je ademhaling beïnvloeden hoe je denkt, wat je voelt en hoe je je gedraagt. Wanneer je hiervan bewust bent, kun je dit gegeven gebruiken om meer te bereiken. Verbeter je lichaamshouding, beweeg grootser en ervaar meer zelfvertrouwen!

Praktische tips voor de werkdag:
  • Rek jezelf uit in bed voor het slapen gaan en voor het opstaan. Starfish up!
  • Begin de dag met een powerpose van 5 minuten.
  • Werk bij voorkeur niet op een laptop, maar op een computerscherm op ooghoogte met een losse muis.
  • Gebruik een headset wanneer je iemand belt.
  • Moet je op iemand wachten? Ga niet zitten, maar sta of loop rond.
  • Heb je een meeting? Maak samen een wandeling en zet grote stappen. Letterlijk en figuurlijk!


Dansen vergroot je zelfvertrouwen

Na het lezen van Cuddy’s boek begrijp ik beter waarom dansen mij zo’n goed gevoel geeft. Tijdens een dansles werk je aan een rechte lichaamshouding en word je aangemoedigd om groots te bewegen - twee dingen die mensen met zelfvertrouwen doen. Daarom raadt Cuddy - die zelf ook graag danst - mensen aan vaker groots te bewegen. Niet alleen voor een presentatie of een sollicitatiegesprek, maar meerdere keren per dag, iedere dag van de week. Bijvoorbeeld door yoga te beoefenen, naar de sportschool te gaan, simpele rek- en strekoefeningen, óf dus door te dansen!

Wil jij meer zelfvertrouwen? Neem dan een kijkje bij onze Bewustwording training en ontdek hoe je jouw lichaamstaal voor jou kunt laten werken!