Balletdanser Andrew Greenwood: “Door te dansen op kantoor leef je langer.”

Als medeoprichter van Dance for Health heeft balletdanser Andrew Greenwood mensen met de ziekte van Parkinson, MS en Alzheimer aan het dansen gekregen en daarmee hun welzijn verhoogd. Nu wil hij met de stichting Dance and Creative Wellness een stem geven aan de vele initiatieven op dit gebied, want dansen verbetert de gezondheid en verhoogt het welzijn van mensen - ook van kantoormedewerkers. In Berlijn geeft hij deze week een training zodat andere dansdocenten zijn aanpak kunnen leren - en wij waren erbij. Dans is de oplossing voor de epidemie van inactiviteit!

Op jouw website zeg je “…not only [does] Dance need Health, but Health needs dance.” Waarom heeft de gezondheidszorg dans nodig?

In 2020, door onze sedentaire levensstijl en ongezonde voeding, zullen we te maken hebben met een epidemie aan alzheimer, diabetes en andere leefstijlziektes die het resultaat zijn van inactiviteit en gebrek aan stimulatie van de hersenen. Dit vormt een enorme kostenpost voor de maatschappij en is een groot zorgenkind van beleidsmakers. In Nederland is 30% permanent patiënt, wat goed is voor 90% van het jaarlijks budget voor de gezondheidszorg. Als de situatie verergert, zijn er niet voldoende financiële middelen om de kosten te dekken.

Mensen in beweging krijgen door dans is een manier om hun welzijn te verbeteren en tegelijkertijd kosten te drukken. In het Verenigd Koninkrijk is er een nieuw initiatief genaamd cultural prescription. Dat betekent dat een arts een patiënt een dansles of bijvoorbeeld een cursus pottenbakken kan voorschrijven. Dat is heel cool, maar wordt helaas vaak niet voorgeschreven. Mensen in de gezondheidszorg of het bedrijfsleven begrijpen veelal niet hoe kunst en cultuur bijdragen aan het welzijn van mensen.

Daarnaast wordt dans vaak gezien als frivool – óf alleen voor professionele dansers. Dansen wordt niet gezien als onderdeel van het dagelijks leven. Ik heb ook mensen horen zeggen “ik kan niet dansen”, maar die mensen zijn nu onze grootste ambassadeurs en dansen met veel plezier! Iedereen kan dansen. Het is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen kwestie van fysieke mogelijkheden, maar van mindset. Je kunt ook dansen in een rolstoel - of zittend op een bureaustoel!

Hoe draagt dans bij aan het welzijn van mensen?

Voordat ik Dance and Creative Wellness oprichtte, was ik verbonden aan Dance for Health. Samen met Marc Vlemmix heb ik dansprogramma’s ontwikkeld voor mensen met de ziekte van Parkinson. Dansen geeft mensen met Parkinson niet alleen hulpmiddelen om met hun symptomen om te gaan en alledaagse uitdagingen creatief op te lossen, het vertraagt ook de ontwikkeling van de ziekte! Daarnaast is dans een sociale activiteit. Dat positieve menselijke contact is voor veel heel waardevol. 

Vroeger werd er tegen mensen met de diagnose Parkinson gezegd dat ze niet meer mochten bewegen, want dat zou niet goed zijn. Het is ook wel begrijpelijk dat mensen, wier lichaam hen langzaamaan in de steek laat, aanvankelijk niet begrijpen dat meer bewegen de oplossing gaat zijn. Dat druist tegen hun intuïtie in. Toch helpt dansen echt.

Ook voor mensen met een kantoorbaan is dans waardevol. Met slechts een paar simpele dansbewegingen stimuleer je je lichaam, je hersenen en je hormoonhuishouding. Dan kun je er de rest van de dag weer tegenaan. Door iedere 20 minuten een paar minuten te bewegen leef je vier tot vijf jaar langer.

Waarom is dans zo belangrijk en helend?

Plezier! Mensen dansen in eerste instantie omdat ze het zo leuk vinden. Helaas mist het plezier vaak in danslessen, maar dansen moet leuk zijn voor iedereen. In mijn lessen benadruk ik dat er geen ‘goed’ of ‘fout’ is. Niemand is ‘te vroeg’ en niemand is ‘te laat’. Iedereen is uniek en waardevol precies zoals die is.

Dansen is leuk omdat het expressief is. In wezen doen wij dezelfde oefeningen als fysiotherapeuten doen, maar door daar nog dimensies aan toe te voegen worden die droge oefeningen leuk! Dans spreekt de hele persoon aan en benadrukt iemands mogelijkheden en creativiteit, niet de ziekte of beperking die de persoon ervaart. Dansen is holistisch.

Door te dansen ontstaat er dus een positieve relatie met het lichaam, een herwaardering van wat ons lichaam mogelijk maakt voor ons. We ervaren dankbaarheid en we leren opnieuw te luisteren naar wat het lichaam ons te vertellen heeft. Deze nieuwe verstandhouding is helend. Fun fact: De Franse koning Louis XIV, die zelf graag danste en ballet populair heeft gemaakt, noemde dans de ‘inner healer’. Al zijn soldaten moesten van hem dansen.

Bronvermelding: Deze blog is een aangepaste en ingekorte versie van mijn interview met Andrew Greenwood, dat op 24 november 2016 is gepubliceerd op Cultuurpers.