Hoe kan ik mijn concentratievermogen verbeteren? Kom in beweging!

Iedereen die hele dagen op kantoor werkt, heeft er last van, vaak dagelijks… de dip! Dat moment op de dag waarbij je gaat graaien naar koekjes, snoepjes, of een extra bakje koffie. Dat moment dat je op de klok kijkt hoelang je nog moet en je stiekem je Facebook account gaat checken. De batterij lijkt leeg en de concentratie is ver te zoeken. Wie opgroeide in de jaren 90 kent dit gevoel als het ‘4-uur-cup-a-soup’ moment. Hoe ontstaat die dip? En belangrijker: hoe kun je hem voorkomen? Lees hier hoe je jouw energieniveau weer op kunt krikken en je concentratievermogen kunt verbeteren.

Help! Ik kan mij niet concentreren

Concentratie is afhankelijk van veel factoren. Drink je te weinig water? Heb je honger? Heb je last van een slaaptekort? Of zijn er veel geluiden in je omgeving die je afleiden? Ja, dan is het logisch dat concentreren niet zo makkelijk gaat. Maar zelfs als je daar allemaal aan gedacht hebt, kan het zijn dat je op een bepaald moment een dip ervaart. Hoe dat komt? Waarschijnlijk doordat je te lang in een voorovergebogen houding zit.

Om je goed te kunnen concentreren, heeft jouw brein niet alleen voedingstoffen maar ook voldoende zuurstof nodig. Of het dat ook krijgt, is afhankelijk van twee factoren: je ademhaling en je bloedsomloop. Een gezonde ademhaling is afhankelijk van je houding, je bloedsomloop van voldoende beweging. Laten we een kijkje nemen…

Tip 1: Verbeter je houding

Veel mensen zitten voorovergebogen achter hun bureau. Dit is met name het geval bij mensen die vanachter hun laptop werken, waarbij het beeldscherm niet op ooghoogte staat. Denk aan studenten of mensen met flexwerkplekken. Of iedereen die op zijn smartphone aan het kijken is! Een voorovergebogen houding is niet alleen slecht voor je wervelkolom, het zit ook een gezonde en volledige ademhaling in de weg.

Heb je ooit geprobeerd een ballon op te blazen terwijl er iemand op zat? Dit is vanzelfsprekend geen makkelijk taak. Toch is dit wat je probeert te doen als je naar je laptop of smartphone staart. Om diep in te kunnen ademen, is het essentieel dat de longen zich uit kunnen zetten, maar in een voorovergebogen houding gaat dit nauwelijks. De beweging van de ribben en het diafragma is dan namelijk beperkt. Dit betekent dat je ademhaling oppervlakkig zal zijn en je minder zuurstof kunt opnemen.

Dus een betere concentratie begint bij een betere houding! Zet je laptop op een standaard, of een stapel boeken. Wanneer dit niet gaat, denk er dan aan om regelmatig even op te kijken van je scherm, je hoofd rechtop te zetten en een paar keer diep adem te halen. Je kunt een timer zetten om jezelf hieraan te helpen herinneren, of gebruik maken van het inactiviteitsalarm van stappentellers zoals de Bellabeat of Fitbit. Ga daarna weer verder met je werkzaamheden.

Om je meer bewust te worden van de relatie tussen je houding en je ademhaling kun je een simpele oefening doen. Ga expres voorovergebogen zitten en breng je aandacht naar je ademhaling. Hoe voelt het om zo te ademen? Ga vervolgens rechtop zitten met je ogen op ooghoogte of net iets hoger. Is het nu makkelijker om adem te halen?

Tip 2: Kom in beweging

Bloed moet voortdurend stromen om zuurstof en voedingsstoffen naar organen - zoals je hersenen - en weefsels te transporteren. De bloedsomloop wordt gestimuleerd wanneer je lichaam dit nodig heeft, dat is, als je beweegt. Het hart gaat dan harder pompen om het bloed naar je spieren te sturen. Zit je de hele dag op kantoor? Dan is je lichaam inactief en vertraagt je bloedsomloop. Je hersenen krijgen dan helaas ook minder zuurstof.

Dus wat kan je doen om je beter te concentreren? Accepteer dat bijna niemand zich acht uur achter elkaar kan concentreren. Je bent een mens, geen machine! Beeld je daarom in dat je weer op de middelbare school zit: Werk voor 55 minuten geconcentreerd en neem daarna een pauze van vijf minuten waarbij je opstaat en rondloopt - alsof je naar het volgende lokaal moet. Door rechtop te lopen, is het makkelijker om diep adem te halen en doordat je beweegt en je spieren gebruikt worden, wordt de zuurstof naar je hersenen gebracht. Je zult merken dat je je na een kleine wandelpauze een stuk frisser voelt.

Laten we het eens proberen wanneer je een dip hebt. Schrijf op hoeveel energie je hebt - op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 het maximale niveau van energie is. Vervolgens neem je een wandelpauze van 5 minuten waarbij je diep ademhaalt. Bij terugkomst evalueer je weer hoeveel energie je ervaart op een schaal van 1 tot 10. Wedden dat je je nu beter voelt? :)

Kortom, langdurig zitten in een voorovergebogen houding helpt je brein niet beter functioneren. Maar nu weet je gelukkig wat je te doen staat de volgende keer dat je die dip ervaart... Kom in beweging! Daarmee doe je jezelf en je werkgever een groot plezier. Voor meer informatie over de gevaren van langdurig zitten, bekijk de fantastische TedEd video hieronder.

Nieuwsgierig naar nog meer concentratietips? Boek dan onze Ontspanning training