Strategisch consultant Alex Pang: “Love your job? Take a break!”

Hoe krijg je meer voor elkaar door minder te werken en meer te slapen? Op 23 november organiseerde The School of Life de lezing “Work Less, Sleep Better” in de Westerkerk in Amsterdam. Tijdens deze avond werden de meest impactvolle inzichten rondom slaap en werk gedeeld om je productiviteit een boost te geven. Futuroloog en strategisch consultant Alex Soojung-Kim Pang, oprichter van The Restful Company en schrijver van het boek Rest, betoogt dat je je productiviteit kunt verhogen door meer en doelbewust te rusten. Je krijgt meer energie, een scherpere blik, en vooral een beter leven. Klinkt goed toch? Lees verder hoe jij dat ook voor elkaar kan krijgen!

Love your job?

Alex Pang vraagt ons bewust te worden van de ruimte waarin wij ons bevinden, de Westerkerk in Amsterdam. “The people who build this church knew that time for prayer and rest is just as important as hard work.” In de huidige maatschappij, legt Pang uit, zijn we dit vergeten en beschouwen we rust als tijdsverspilling. Uitrusten doen we wel als het werk af is, maar het werk is nooit af. Het meest voorkomende antwoord op de vraag hoe het met je gaat is “Druk!” en vakantiedagen blijven ongebruikt. Ons werk heeft de hoogste prioriteit.

In tegenstelling tot wat we denken maakt harder werken mensen niet productiever, beweert Pang stellig. Na ongeveer zes weken leidt overwerken tot onnodige fouten en burn-out. Mensen die oververmoeid zijn maken minder scherpe keuzes, wat zich opstapelt tot fouten die morele dwaling en financieel verlies van bedrijven tot gevolg hebben. Pang noemt het voorbeeld van de Samsung telefoons die exploderen, waarbij het bedrijf al lang bekend was met het probleem, maar er niks aan deed wegens de prestatiedruk en concurrentiestrijd. Voor mensen zelf kan overwerken op de lange termijn leiden tot een slechtere gezondheid, depressie, hartaanvallen en vroegtijdig overlijden.

Take a break!

De oplossing is eenvoudig: ga wel met vakantie! Volgens Pang duurt de ideale vakantie acht dagen. Het effect van een vakantie duurt echter slechts twee maanden, dus na acht weken is het eigenlijk alweer tijd om er tussenuit te gaan. Omdat iedere negen weken acht dagen vrij te hebben wellicht niet helemaal haalbaar is, stelt Pang voor om eens per drie maanden acht tot negen dagen vrij te zijn. Als je de weekenden erbij neemt, gaat het hier om vijf vakantiedagen. Neem dus niet eens per jaar een lange vakantie, maar vier keer per jaar een kortere!

Niet alleen de duur van de vakantie is van belang. Wat je tijdens je vakantie doet, is nog veel belangrijker. Pang legt uit dat ‘active rest’ het meest herstellend is:

“Cognitive work is very exhausting. Our brains require a lot of energy. So, be in good shape! Regular exercise helps generate new brain cells.”

Tijdens je vakantie moet je in beweging komen en mag je niks doen dat met je werk te maken heeft. Wie op deze actieve manier goed uitrust, kan zich daarna weer beter en langer concentreren. Bovendien zijn de gezonde hersenen (van fitte mensen) minder vatbaar voor leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang, zoals dementie.

Rest

Volgens Pang zijn rust en werk geen vijanden, maar partners. Door voldoende te rusten, ervaar je meer energie, heb je een scherpere blik, en krijg je een beter geheugen. Pang legt ook uit dat de 8-urige werkdag inmiddels alweer honderd jaar oud is en bedoeld was voor fabrieksarbeiders uit de industriële sector, niet voor de dienstensector. Mensen met kantoorbanen die diepe concentratie en creativiteit vereisen doen er volgens Pang beter aan een werkdag van vijf a zes uur te hanteren. Volgens Pang hanteren veel succesvolle mensen zelfs een werkdag van slechts vier à vijf uur!

Bovendien is het verstandig om taken die het belangrijkste zijn en de grootste concentratie vereisen als eerste te doen - en daarbij de telefoon en e-mail uit te schakelen! In de middag is er dan tijd voor een fysieke boost zoals een wandeling die de creativiteit stimuleert, of voor een dutje dat je geheugen verbetert. Verder adviseert Pang een strikte scheiding te hanteren tussen werk en privé. Check je werk e-mail nooit als je thuis bent!

Lees ook "De slaap heeft baat bij regelmaat" met tips voor een goede nachtrust van slaapexpert Ysbrand van der Werf.