Wat kan ik doen om beter te presteren op mijn werk? Neem een pauze!

Nederlanders zijn Europees kampioen langdurig zitten. In onze kenniseconomie met veel hoogopgeleiden zitten we gemiddeld maar liefst 8,7 uur per dag. Het valt te betwijfelen of dit sedentair gedrag ons productiever maakt - laat staan gezonder of gelukkiger. Kun jij je acht uur aaneengesloten op je werk concentreren? Ik niet. Lees daarom hieronder hoe het nemen van korte pauzes bijdraagt aan je productiviteit en werkplezier.

Langdurig zitten vermindert de concentratie

Sinds tien jaar is onderzoek naar sedentair gedrag - gedrag met een laag energieverbruik, zoals zitten of liggen - enorm populair. Waarschijnlijk ben je dan ook bekend met de slogan “zitten is het nieuwe roken”. Onvoldoende bewegen en langdurig zitten verhoogt namelijk de kans op sterfte en ziektes zoals diabetes, bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Maar wist je dat het ook je concentratie - en daarmee je productiviteit - nadelig beïnvloedt?

Langdurig zitten beïnvloedt het zenuwstelsel zodanig dat we ons moe en lusteloos voelen. Als je te lang stilzit, vertraagt je stofwisseling en valt je lichaam in slaap. Bovendien zorgt een zittende, voorovergebogen houding ervoor dat we slechts oppervlakkig ademhalen. Vervolgens wordt die kleine hoeveelheid zuurstof die we opnemen, omdat we niet regelmatig bewegen, ook niet effectief naar ons brein vervoerd. Het resultaat? Het gevoel dat er een grote mistwolk in je brein rondhangt. Je kunt je niet concentreren.

Neem vaker een korte pauze!

Nationale of internationale richtlijnen voor het verminderen van sedentair gedrag zijn er niet. Wel aanbevelingen. Volgens Engelse onderzoekers mag je op een achturige werkdag twee uur niet zitten. Het TNO adviseert om het aaneengesloten zitten regelmatig te onderbreken met (korte) beweegmomenten. Je hoeft je overigens niet in het zweet te werken om de negatieve effecten van veel zitten tegen te gaan: slenteren blijkt meer positieve gezondheidseffecten te hebben dan intensief sporten.

De oplossing voor het gebrek aan concentratie is dus eigenlijk heel eenvoudig: neem een pauze en kom in beweging! Helaas nemen mensen meestal geen extra pauze - naast de lunchpauze - omdat ze zich dan schuldig voelen naar hun werkgever toe of bang zijn dat ze hun werk niet afkrijgen. Grappig genoeg werkt dit gedrag juist averechts. Niemand kan zich urenlang concentreren en dit star blijven proberen, maakt je juist minder productief. Probeer daarom vandaag nog je werk regelmatig te onderbreken en ervaar de hernieuwde energie en concentratie die je ervan krijgt. Je zal gegarandeerd beter presteren!

Mensen zijn geen computers

Als je beter wilt presteren op het werk, is het belangrijk je goed te beseffen dat mensen geen computers zijn. We zijn niet in staat om ons uren aaneengesloten, optimaal te concentreren - zoals machines eindeloos door kunnen gaan. Als het om concentratie gaat, zijn mensen goede sprinters, maar geen marathon renners. In het artikel “The Science of Taking Breaks at Work” legt Courtney Seiter uit dat onze hersenen zijn geëvolueerd om constant alert te zijn op gevaar uit onze omgeving. Het gemak waarmee we afgeleid raken door onze omgeving was ooit dus een kwaliteit - niet een handicap.  

Waar mensen wel goed in zijn, is creatief en kritisch nadenken - en het nemen van een pauze is van essentieel belang voor de kwaliteit van onze ideeën! Onze hersenen kennen twee standen: de ‘focused mode’, die we bijvoorbeeld gebruiken als we iets nieuws aan het leren zijn, en de ‘diffuse mode’, die we gebruiken als we aan het dagdromen zijn. Voor het oplossen van problemen en bedenken van nieuwe ideeën is deze laatste stand cruciaal. Wanneer we ontspannen en onze gedachten de vrije loop laten, stijgt namelijk de activiteit in bepaalde delen van onze hersenen. Terwijl jij al dagdromend uit het raam staart, draait jouw probleemoplossend vermogen op volle toeren!

“What research to date also clarifies, however, is that even when we are relaxing or daydreaming, the brain does not really slow down or stop working. Rather—just as a dazzling array of molecular, genetic and physiological processes occur primarily or even exclusively when we sleep at night—many important mental processes seem to require what we call downtime and other forms of rest during the day. “ - Ferris Jabr, writer for the Scientific American.
De hele dag door staar je naar je scherm en gebeurt er niets. Dan stap je op de fiets naar huis en komt ineens dat briljante idee. De werkvloer is een plek waar je creativiteit vaak juist niet naar boven komt. Hoe zou dat beter kunnen?

Pauze basisvoorwaarde voor topprestaties

Ga eens voor jezelf na: wanneer heb jij jouw beste ideeën? Als je voorovergebogen achter je computer zit? Of wanneer je een wandelingetje maakt? Als je onder de douche staat? Net voordat je in slaap valt? Mijn meest briljante ideeën komen tot me wanneer ik op de fiets zit en - al genietend van het Hollandse landschap - mijn gedachten en lichaam laat ontspannen.  

De volgende keer dat je twijfelt of het verstandig is een pauze te nemen, besef je dan dat ‘downtime’ je hersenen de kans geeft te herstellen waardoor je concentratievermogen, motivatie, productiviteit en creativiteit verbeteren. Pauzes zijn geen overbodige luxe, ze vormen de basisvoorwaarden voor topprestaties.

Wil jij ook weten welk werkritme jou helpt beter te presteren? Boek dan onze training Bewustwording en leer hoe je jouw werkritme voor jou kunt laten werken!