Slaapexpert Ysbrand van der Werf: “Slaap heeft baat bij regelmaat!”

Hoe krijg je meer voor elkaar door minder te werken en meer te slapen? Op 23 november organiseerde The School of Life de lezing “Work Less, Sleep Better” in de Westerkerk in Amsterdam. Tijdens deze avond werden de meest impactvolle inzichten rondom slaap en werk gedeeld om je productiviteit een boost te geven. Slaapexpert Ysbrand van der Werf legde uit waarom we slapen en hoe je een goede slaper wordt. Heb je slaapproblemen? Lees dan verder voor tips voor een goede nachtrust!

Slaapexpert Ysbrand van der Werf

“Ik vind slapen heel erg lekker” zegt Ysbrand van der Werf, onderzoeker aan de VU en auteur van het boek Iedereen slaapt. Hij benadrukt dat een goede nachtrust weliswaar je productiviteit kan verhogen, maar dat is niet waarom we graag goed willen slapen. We slapen vooral omdat het ons welbevinden verhoogt: een goede nachtrust maakt ons minder ontvankelijk voor prikkels de dag erop. Mensen die slecht slapen raken daarentegen makkelijk geïrriteerd.

Terwijl we slapen vindt er onderhoud en herstel plaats in ons lichaam en verwerken we emoties en indrukken van de dag. Ondanks de ogenschijnlijke inactiviteit en verminderde reactiviteit, doen we dus niet ‘niks’ als we slapen.

Slapeloosheid

“Heb jij vannacht goed geslapen?” Als Van der Werf deze vraag stelt aan het publiek in de Westerkerk in Amsterdam, steekt slechts de helft van de mensen hun hand op - maar verbaasd is hij niet. Van de wereldbevolking heeft 10% last van insomnie of slapeloosheid en 30% van de mensen ervaart gedurende hun leven een periode van slapeloosheid. Daarmee is insomnie de meest omvangrijke ziekte - zelfs groter dan kanker, legt Van Der Werf uit.

Slaaprituelen

Voor mensen met slaapproblemen heeft Van der Werf een lijst met slaaprituelen. Want, zo zegt hij: “De slaap heeft baat bij regelmaat.”

 • Doe niks anders in de slaapkamer dan slapen. Niet werken, TV kijken of het lezen van een boek. Seks staat ter discussie.
 • Slaap niet te lang. Als je weet dat je zonder wekker 8 uur slaapt, slaap dan 7,5 uur.
 • Zet de wekker alle dagen op dezelfde tijd - ook in het weekend!
 • Ga je later dan normaal naar bed? Sta toch om dezelfde tijd op.
 • Ga niet wakker in bed liggen. Piekeren doe je maar ergens anders.
 • Drink geen alcohol voor het slapengaan. Door alcohol slaap je lichter.
 • Drink geen koffie na de lunch. De halfwaardetijd van koffie is ongeveer 4 - 6 uur. Wie om 13.00 uur uur koffie drinkt, heeft ‘s avonds nog een kwart kop koffie in zijn lichaam zitten.
 • Door warmte op je huid val je makkelijker in slaap. Neem twee uur voor het slapen gaan een heet bad, of ga sporten.
 • Zorg ervoor dat je bed warm is, maar slaap in een koude kamer. Je geeft veel warmte af tijdens je slaap, en dat gaat beter als de omgeving koud is.
 • Stel jezelf overdag bloot aan buitenlicht. Werk je op een kantoor? Koop dan een lamp die zonlicht nabootst of synchroniseer in de winter je bioritme met een Wake Up light.
 • Doe overdag geen dutjes. Daardoor ben je ‘s avonds minder moe en val je moeilijker in slaap.

Ben jij een goede slaper? Dan bevind je je in een luxe positie en kan je alle tips negeren.

Wist je dat…?

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je letterlijk in slaap valt? Dat klopt! Soms treedt de spierverslapping in voor de cognitieve slaap. Dit geeft een gevoel van gewichtloosheid, waardoor we denken dat we vallen.