Hoe kan ik stress verminderen en burn-out voorkomen? Beweeg meer!

Deze werkweek, van 14 tot en met 17 november, is het de nationale week van de werkstress. Hiermee wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkstress bespreekbaar maken. Stress is namelijk beroepsziekte nummer 1: jaarlijks lopen meer dan een miljoen mensen risico om een burn-out te krijgen. Dat is een op de zeven werknemers! Zelf heb ik in 2010 een burn-out gehad en daardoor aan den lijve ondervonden hoe een burn-out ontstaat. Daarom staat Change Your Rhythm helemaal achter de campagne om werkstress bespreekbaar te maken. Naast de tips van de overheid hebben wij nog een hele goede oplossing tegen stress: meer bewegen!

Burn-out door hoge werkdruk

Toen ik in 2010 tijdens mijn afstuderen van University College Utrecht een burn-out kreeg, was ik fysiek en emotioneel uitgeput en had ik last van verminderde eetlust, slapeloosheid, ‘moodswings’ en paniekaanvallen. Voor mij waren de oorzaken een hoge prestatiedruk, een studieweek van 60-70 uur, mijn perfectionisme en een afname van sociale steun (mijn vrienden studeerden een half jaar eerder af dan ik). Ik beleefde vrijwel nergens meer plezier aan en vond het moeilijk mij te ontspannen.

Burn-out is het gevolg van chronische stress: een disbalans tussen dingen die je energie geven en dingen die je energie kosten. De oorzaken van burn-out verschillen daardoor per persoon, net zoals de stresssignalen voor iedereen anders zijn. De voornaamste oorzaak is een hoge werkdruk, of althans, het gevoel te hebben dat de werkdruk hoog is. Mensen die perfectionistisch zijn, ervaren de werkdruk eerder als hoog omdat zij voor zichzelf de lat hoog leggen en lopen daardoor meer risico op burn-out. Uit ervaring weet ik dat jongeren er ook last van kunnen hebben: 78% van hen ervaart een hoge prestatiedruk en 8,7% heeft last van burn-out.

Voorkom burn-out door meer te bewegen!

Om werkstress bespreekbaar te maken, komt het ministerie met 99 tips tegen werkstress: werkstress bespreken met je leidinggevende, samen een realistische taakplanning maken, open communiceren met collega’s en elkaar steun geven, etc. Gelukkig staat er ook een enkele tip bij betreft het nemen van een pauze, maken van een lunchwandeling of meer sporten. In mijn ervaring is het verbeteren van mijn fysieke welzijn en inzetten op ontspanning door beweging namelijk het meest effectief gebleken in het herstellen en voorkomen van burn-out!

De reden dat bewegen zo goed helpt, is dat burn-out - weliswaar met mentale en sociale implicaties - vooral een fysiek fenomeen is. Stress is een reactie van het lichaam op een gevaarlijke situatie: bijvoorbeeld een prikkel uit de omgeving of een angstige gedachte. Tijdens deze ‘fight/flight/freeze’ reactie gaat de hartslag en de bloeddruk omhoog en komen er stresshormonen vrij in de bloedbaan. Je bent alert en je ademhaling is snel en oppervlakkig. Je bent klaar om het gevecht aan te gaan of hard weg te rennen. Het is deze fysieke reactie die je lichaam energie kost.

Omdat we niet aan vele van de stressvolle situaties die we in de moderne maatschappij meemaken kunnen ontsnappen - fysiek vechten of vluchten heeft met name op kantoor geen nut - verstijven we letterlijk van de stress. We kennen allemaal wel de stressgerelateerde lage rugklachten, pijnlijke schouders en spanningshoofdpijn. Helaas zijn mensen die regelmatig stress ervaren - en die stress vasthouden in hun lichaam! - ook gevoeliger voor prikkels en schieten zij sneller in de stress. Dan komt al snel burn-out om de hoek kijken.

Opnieuw leren ontspannen

Wat het lichaam nodig heeft, is een uitlaatklep voor de opgekropte spanning. Kon je op kantoor niet vechten of vluchten in reactie op een confrontatie met een collega? Loop dan even een rondje door het gebouw, of vind een lege vergaderzaal om in rond te springen. Lukt dat niet? Pak dan later op de dag je hardloopschoenen om het alsnog op een rennen te zetten. Of laat je frustratie los op een boksbal! Door te bewegen kan je lichaam alsnog de spanning loslaten.

Dit heeft vele voordelen: Beweging helpt niet alleen burn-out voorkomen, ontspanning bevordert de spijvertering, versterkt het immuunsysteem en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Hierdoor ervaar je hernieuwde energie! Wie voldoende beweegt en tijd vindt voor ontspanning is bovendien kalmer en meer emotioneel in balans en kan stressvolle situaties beter aan.

Mijn buffer tegen stress - en de sleutel tot ontspanning - is altijd beweging geweest. Een van de redenen dat ik burn-out kreeg, was dan ook dat ik door de hoge prestatiedruk steeds minder tijd nam om te sporten. Toen ik me dit realiseerde, ben ik meer tijd gaan nemen voor yoga, dansen en lange wandelingen in het bos. Door weer meer te bewegen en gezonder te gaan eten, ben ik van mijn burn-out hersteld.

Wil jij ontdekken hoe je je werkritme kunt veranderen om burn-out te voorkomen? Volg dan onze Bewustwording training en leer wat jij kan doen om je in je element te voelen op de werkvloer!

Body & Mind

Het is belangrijk je te beseffen dat ons fysieke en mentale welzijn elkaar beïnvloeden. Lichaam en geest zijn verbonden. Het is zelden zo geweest dat mijn lichaam ontspande doordat ik probeerde geen stressvolle gedachten te denken. Nee, het is veel en veel makkelijker om door middel van beweging en ademhalingsoefeningen mijn gedachten tot bedaren te brengen! Wanneer ik wandel, fiets, dans, yoga of snowboard en mijn lichaam actief is, keert de rust terug in mijn hoofd. Wanneer mijn lichaam actief is, is het makkelijker bewust te zijn van het huidige moment - en dwalen mijn gedachten niet af naar zorgen over morgen.