Hoe voorkom ik burn-out? 3 leefstijlregels voor meer energie!

Jaarlijks lopen meer dan een miljoen mensen het risico om een burn-out te krijgen. Factoren die bijdragen aan burn-out zijn de afwezigheid van werkplezier en buffers tegen stress. Zelf heb ik in 2010 een burn-out gehad. Ik ben toen gaan ontdekken wat je kunt doen om overmatige stress tegen te gaan. Lees hieronder wat mijn persoonlijke buffers tegen stress zijn en hoe jij een burn-out kunt voorkomen en meer energie kunt ervaren.

Buffers tegen werkstress

Dat zoveel werknemers last hebben van burn-outklachten heeft volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet alleen te maken met een hoge werkdruk, maar ook met de afwezigheid van buffers tegen stress. Buffers zijn dingen die je energie geven, waardoor je vervelende situaties beter aankunt. Denk hierbij aan: voldoende steun van leidinggevenden, een goede band met collega’s, voldoende autonomie in je werk en steun voor persoonlijke ontwikkeling.

Leefstijlregels voor meer energie

Sinds ik in 2010 een burn-out heb gehad, ben ik gaan ontdekken wat bijdraagt aan stress en wat het juist helpt voorkomen. Tijdens mijn herstelperiode liet ik mij inspireren door het boek Eat Pray Love van Elizabeth Gilbert en ben toen vervolgens zelf, op mijn eigen manier, aan de slag gegaan met het verbeteren van mijn fysieke, mentale en sociale welzijn. Al doende heb ik drie leefstijlregels ontwikkeld die mij helpen overmatige stress op een afstand te houden en een terugkeer van burn-out te voorkomen.

Op 29 september 2016 gaf ik op University College Utrecht de lezing “How to prevent burnout and have more energy” aan een groep studenten tijdens UCU Wellbeing Week. Deze lezing kun je hieronder terugluisteren. De drie leefstijlregels die ik in de lezing bespreek, vat ik in deze blog samen.

Luister naar deze talk via je koptelefoon of externe speakers voor het beste geluid.

1: No screen time past nine!

Meer dan de helft van de mensen met burn-out zijn hoogsensitief. Zij verwerken meer indrukken uit hun omgeving bewust en hebben dus een grote informatiestroom te verwerken dan gemiddeld. Tel daarbij op dat in de hedendaags maatschappij met e-mail, smartphones en social media de informatiestroom groter is dan ooit tevoren en je hebt een recept voor burn-out! Helaas is de moderne mens de constante prikkels als normaal gaan beschouwen waardoor men niet beseft dat die overprikkeling in grote mate bijdraagt aan stress. Maar dat betekent niet dat je er de hele dag aan mee moet doen!

Stel grenzen aan je bereikbaarheid, zet wat vaker je telefoon uit of op stil en bekijk je e-mail slechts één keer per dag. Zelf ben ik gestopt met televisie kijken of mijn computer of smartphone te gebruiken in de avonduren. No screen time past nine! Ik vermijd voortaan prikkels voor het slapengaan en gun mezelf de tijd om te ontspannen door middel van yin yoga, meditatie of een warm bad. Bovendien helpt een goede nachtrust ook burn-out voorkomen.

2: B(e) Happy!

Een andere factor die bijdraagt aan burn-out is perfectionisme. Negatieve gedachten en ontevredenheid over je eigen kunnen zorgen voor net zoveel stress als prikkels uit je omgeving. Toen ik een burn-out kreeg studeerde ik aan University College Utrecht, een honours-opleiding waar tienen halen (A’s), studieweken van zestig uur en cum laude afstuderen de norm zijn. Perfectionistisch en streberig als ik ben deed ik daar enthousiast aan mee, maar negeerde ondertussen de signalen van mijn lichaam die aangaven dat het verstandiger was om het rustiger aan te doen.

Na mijn burn-out heb ik die drang om altijd alles zo goed mogelijk te doen deels laten varen. Toen ik voor mijn master studeerde veranderde ik mijn aanpak. In plaats van overal een A voor te willen halen, koos ik per semester welk vak de hoogste prioriteit had en deed alleen daar mijn uiterste best voor. Voor alle anderen vakken besloot ik tevreden te zijn met een B. B(e) Happy! Daarnaast besloot ik dat mijn welzijn belangrijker is dan mijn cijferlijst en plande ik bewust tijd in voor leuke dingen. Die instelling helpt mij nu nog en zorgt er - ironisch genoeg - voor dat ik juist succesvoller ben!

3: Sunday Funday!

De beste buffer tegen stress is je sociale netwerk: de steun van familie en vrienden wanneer het even tegenzit. Het voorkomt dat je je eenzaam gaat voelen, wat een enorm stressvolle ervaring is. Dit leerde ik reeds tijdens mijn minor in psychologie, maar die kennis toepassen deed ik nauwelijks. Ik studeerde zeven dagen per week, ging weinig naar feestjes, was nauwelijks actief in studentenclubs en miste regelmatig verjaardagen om een deadline te halen. Maar het ging pas echt mis toen mijn vrienden een half jaar eerder afstudeerden dan ik en ik hun steun en gezelschap miste.

In de jaren daarna ben ik heel bewust gaan investeren in het opbouwen en onderhouden van vriendschappen en werd ik lid van verschillende verenigingen. De zondag werd door mij heilig verklaart als een dag voor rust en plezier. Sunday Funday! Op zondagen deed ik leuke dingen met vrienden of hing ik de toerist uit. Soms koos ik er echter bewust voor om op zondag alleen te zijn. Als introvert zijnde heb ik het wel eens nodig om juist niemand te zien en tot rust te komen, zodat ik de rest van de week weer energie heb voor sociale interacties.

Wil jij je ook bewust worden van wat jou energie kost én wat jou energie geeft? Volg dan onze Bewustwording training en stel je eigen leefstijlregels op! 

Praat mee over burnout!

Heb jij ook een burn-out gehad? Dan zijn wij erg benieuwd hoe jij je werkritme hebt veranderd om er weer bovenop te komen en je energie op peil te houden. Wat is jouw persoonlijke leefstijregel?