Keep your head up! Een gezonde lichaamshouding verhoogt je productiviteit.

Wist jij dat de voorovergebogen houding die we aannemen als we met de computer of smartphone werken - technologieën die we gebruiken om productiever te zijn - juist zorgt voor een vermindering van je productiviteit? Deze houding, ook wel ‘forward head posture’ genoemd, heeft namelijk een negatieve invloed op zowel je fysieke, mentale als je sociale welzijn. Lees hieronder wat de schade is - én hoe je deze kunt voorkomen!

Wat is ‘forward head posture’?

Veelvuldig gebruik van computer, tablet en smartphone zorgt voor afwijkende lichaamshoudingen en RSI-achtige blessures, zoals ‘forward head posture’, ‘text neck’, ‘blackberry thumb’ en ‘iPad hand’. De ‘forward head posture’ en ‘text neck’ zijn het meest voorkomend en zijn het resultaat van overmatig gebruik van computer en smartphone (respectievelijk). Bij beide lichaamshoudingen worden de nekspieren overbelast, omdat het hoofd zich voor het lichaam bevindt en het gewicht niet door de nekwervels, maar door de nekspieren wordt gedragen.

Fysiek: nekklachten

Wanneer je vaak op je smartphone kijkt of veel met een laptop werkt waarvan het scherm niet op ooghoogte is, worden je nekspieren overbelast. Je hoofd weegt namelijk ongeveer 5 kilo, maar wanneer je 60 graden voorover buigt om op je smartphone te kijken, belast je je nekspieren met maar liefst 30 kilo. Denk je daarbij in dat mensen gemiddeld twee tot vier uur per dag op hun smartphone kijken. Op jaarbasis is dat 700 tot 1400 uur extra stress voor je nek. En daarbij is de tijd die we achter de computer zitten nog niet eens meegerekend! Geen wonder dat ieder jaar 40% van de bevolking nekklachten heeft.

De overbelasting van de nekspieren bij ‘text neck’ en ‘forward head posture’ leidt naast nekklachten ook tot hoofdpijn en ademhalingsproblemen. Mensen met een kantoorbaan hebben hier het meeste risico op, maar ook jongeren lopen gevaar. Als je te maken krijgt met deze klachten neemt de kwaliteit van je leven en je productiviteit op het werk of tijdens de studie af doordat het concentratievermogen afneemt. De ‘forward head posture’ leidt namelijk tot een  verzwakking van de ademhalingsspieren, wat je longcapaciteit - ook tijdens het sporten - met wel 30% kan verminderen. En dat terwijl je hersenen zuurstof nodig hebben om te concentreren!

Heb jij een kantoorbaan? Grote kans dat je dan last hebt van nekklachten. Kom naar onze Ontspanning training en leer oefeningen om je nekspieren te ontspannen.

Mentaal: onzeker

De ‘forward head posture’ is nagenoeg gelijk aan de lichaamshouding van mensen met depressie: een hangend hoofd, een gezonken borstkas en naar binnen gedraaide schouders. Deze voorovergebogen houding heeft een negatieve invloed op je mentale welzijn. Je lichaamshouding reflecteert namelijk niet alleen hoe je je voelt, maar beïnvloedt tevens je emoties.

Een gezonde houding van nek en hoofd leidt tot productie van meer testosteron en minder cortisol. Testosteron zorgt voor meer fysieke en mentale energie en zelfvertrouwen. Cortisol is een stress hormoon en zorgt ervoor dat je je moe en neerslachtig voelt. Een gezonde lichaamshouding leidt dus tot mentaal welzijn. Een 'forward head posture' daarentegen verstoort de hormoonbalans en versterkt depressieve gevoelens.

Wanneer mentaal gezonde mensen tijdens een onderzoek met een voorovergebogen houding moeilijke vragen moesten beantwoorden, waren zij angstiger en minder zelfverzekerd dan de controlegroep die rechtop zat. Daarom concludeerden de onderzoekers dat een rechte houding een goede strategie is om stressvolle situaties beter aan te kunnen. Je lichaamshouding kan dus ook in je voordeel werken! Door rechtop te gaan zitten, voel je je beter en ervaar je meer zelfvertrouwen. Bovendien heb je meer energie omdat je beter kunt ademen.

Heb jij regelmatig last van stress? Kom naar onze Bewustwording training en leer meer over de invloed van je lichaamshouding op je mentale welzijn.

Sociaal: verlegen

De ‘forward head posture’ heeft helaas ook een negatieve invloed op hoe je overkomt op anderen. Je voelt je misschien niet alleen onzeker, zo zie je er ook uit! Bovendien zorgt een slechte houding ervoor dat je er 5 kilo zwaarder en 5 centimeter korter uitziet.

Daarnaast beïnvloedt ‘forward head posture’ je gedrag. In het artikel ‘Your iPhone is ruining Your Posture - and Your Mood’ uit de New York Times legt auteur Amy Cuddy uit dat een voorovergebogen lichaamshouding mensen minder assertief maakt. Deelnemers aan het onderzoek werden gevraagd vijf minuten op een computer, laptop, tablet of smartphone te werken. Daarna werd gekeken hoelang het duurde totdat de deelnemers contact zochten met de onderzoeker. Hoe kleiner het apparaat waarmee gewerkt werd, hoe afwachtender de deelnemers waren.

Wil jij je grenzen beter aangeven? Kom naar onze Inspiratie training en leer hoe je met heldere lichaamstaal meer kunt bereiken. 

Keep your head up! Verhoog je productiviteit.

Een van de meest effectieve manieren om je lichaamshouding te verbeteren, is je simpelweg bewust te zijn van de gevaren van ‘forward head posture’ en de voordelen van een rechte lichaamshouding - en je gedrag te veranderen. Als je energieker, zelfverzekerder en assertiever wilt zijn, probeer dan het gebruik van je smartphone te minderen.

Voor mensen met een kantoorbaan is het computergebruik helaas moeilijk te minderen, maar ook daar zijn oplossingen voor! Denk aan het gebruik van ergonomisch meubilair, of  een (meer hippe) wearable of app die je laat weten wanneer je voorovergebogen zit. Als je met een laptop met ingebouwde webcam werkt, probeer dan eens de Japanse app Nekoze. Deze laat een digitale kat miauwen wanneer je je hoofd richting het beeldscherm beweegt. Geloof me, je zit in no-time weer rechtop!