10 redenen waarom dansen dé ultieme energieboost is voor op je werk!

We zitten te veel op ons werk. Punt. Onze billen zijn niet gemaakt om te zitten en onze benen zijn niet gemaakt om levenloos onder onze stoelen te bungelen. We hebben een geweldig bewegingsapparaat meegekregen waar we helaas niet de volle potentie van gebruiken. Zonde, want bewegen is eigenlijk heel simpel en kan zelfs nú uitgevoerd worden! Proberen? Schuif dan je stoel naar achteren, sta op en loop eens een rondje (deze blog kan wel even wachten).

Terug?

Welcome back!

Leuk dat je terug bent gekomen om deze blog verder te lezen. Hoe vond je het, jouw rondje? Prettig om even niet op je plek te zitten en die benen wat beweging te geven? Gewoon even gaan wandelen doet wonderen! Máár wat als ik je vertel dat er een effectievere en bovendien leukere manier is om je zitgedrag te onderbreken en dat dit dansen is. Yes, je leest het goed: dansen! Want dansen is eigenlijk de ultieme energieboost voor op je werk. En dit zijn 10 redenen waarom:

1. Dansen is goed voor je stemming en humeur

We kennen het allemaal, de baaldag: je opdracht blijkt toch niet door te gaan, je baas lijkt het vandaag op je voorzien te hebben en je moet die rotklusjes die altijd blijven liggen vandaag toch echt afwerken…. Niets zo fijn op zo’n dag als iets doen wat je opvrolijkt. En laat dans dit nu precies doen! Onderzoekers ontdekten dat recreatieve dans positieve effecten heeft op je stemming en humeur. Dus zet die muziek aan en let’s dance!

2. Dansen werkt preventief tegen burn-out

Burn-out is een serieus probleem en wordt gezien als beroepsziekte nummer 1 in ons kikkerlandje. Wat blijkt? Dansen werkt preventief tegen burn-out! Dit onderzoek, waarin vier groepen mensen werden gevolgd tijdens moderne danslessen, muzieklessen, wiskundelessen en fitnesslessen, toonde aan dat alleen de dansles het bestaande spanningsniveaus bij mensen significant liet dalen. Dans heeft dus een enorm positief effect op ervaringen van stress, spanning en angst: dag burn-out, hallo dans!

3. Dansen geeft je energie

Vrijwel elke bewegingsvorm geeft je een energieboost. Alleen dansgerelateerde activiteiten doen dat net iets effectiever, zo blijkt tenminste uit dit onderzoek waarin aerobics, hip hop, schaatsen en fitness met elkaar werden vergeleken. Dus in plaats van je 10e kop koffie vandaag te pakken of opnieuw je facebook door te scrollen: why not dance?

4. Dansen zorgt voor een hoge calorieverbranding

Ooit gedacht dat je calorieën verbranden gewoon kan combineren met je werk? En dat je er tegelijkertijd productiever van wordt, meer energie door krijgt en bovendien plezier aan beleeft met je collega’s? Nee? Dan hebben wij een nieuwtje voor jou! Uit een recent (maar kleinschalig) Brits onderzoek blijkt namelijk dat je meer calorieën verbrandt met dansen dan met hardlopen, zwemmen of wielrennen. En dansen is goed te doen op je werk. Tijd dus voor die dansbreak met je collega’s!

5. Dansen geeft je een rechte houding

Waar staan dansers bekend om? Precies, om hun rechte houding! Je kan altijd een danser uit een groep mensen halen, puur en alleen door de manier waarop hij of zij staat en loopt. Het hebben van een rechte houding heeft een heleboel voordelen. Door een rechte houding aan te nemen als je zit, kun je bijvoorbeeld fysieke klachten voorkomen (tip 6). Ook straal je veel meer zelfvertrouwen uit met een rechte houding (tip 7) en ben je bovendien meer benaderbaar voor je collega’s (tip 8).

Dansen helpt om controle te krijgen over je lichaam en geeft je daarmee eigenaarschap over jouw houding. Dat is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt: probeer deze oefening eens een keer rustig uit en pas hem daarna toe als je staat tijdens een presentatie, aan het praten bent met een collega of gewoon een wandeling maakt. Wedden dat jouw rechte houding nu ook opgemerkt wordt!

6. Dansen werkt preventief tegen fysieke klachten

Teveel staan of zitten en daarbij je lichaam in een ‘gekronkelde houding’ hebben, zijn de meest voorkomende redenen waarom een derde van de werknemers in Nederland aangeeft te kampen met fysieke klachten door het werk. Dat is hoog! Dansen helpt dit voorkomen. Door te dansen ben je namelijk in beweging, krijg je een rechte houding én kom je er sneller achter waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Met jouw houding kun je voortaan rugpijn en nekpijn vermijden of sneller aan voelen komen.

7. Dansen geeft je zelfvertrouwen

Dansen heeft een positief effect op je eigen zelfbeeld en geeft je zelfvertrouwen! Als je danst, neem je een rechte houding aan en beweeg je groots. Hiermee bereik je hetzelfde effect als met powerposing, waar sociaal psycholoog Amy Cuddy onderzoek naar heeft gedaan. Zij concludeerde dat mensen die elke dag slechts vijf minuten lang een powerpose aannemen zich zelfverzekerder kunnen presenteren én zich ook zelfverzekerd voelen. Zo simpel kan het zijn!

8. Dansen zorgt voor een open houding

Dansen geeft je niet alleen een rechte houding, je krijgt er ook een open houding van! Als manager of collega wil je graag benaderbaar zijn voor de rest van je team. Open en vrije communicatie is belangrijk om een team hecht en verbonden te houden. Je lichaamstaal heeft heel veel invloed op hoe jij overkomt op anderen en hoe benaderbaar je collega’s jou vinden. Als je je vaak klein maakt en ineengedoken zit, hebben mensen minder de neiging op je af te komen. Terwijl als je een open houding hebt, sta je letterlijk en figuurlijk meer open voor de ander.

9. Dansen maakt je slimmer

Guess what? Dans is niet alleen een goede oefening voor je lichaam: ook je brein krijgt een geweldige workout! Ons brein bestaat uit een heleboel complexe verbindingen tussen neuronen (hersencellen). Elke dag sterven er vele neuronen af, waardoor onze hersenen flexibel moeten blijven en nieuwe wegen tussen deze neuronen moeten maken. Dit proces heet neuroplasticiteit. Uit onderzoek komt naar voren dat specifiek dans dit proces positief stimuleert en ervoor zorgt dat ons brein op en top fit blijft.

10. Dansen is fun!

Dit is een no-brainer: dansen is gewoon leuk, helemaal samen met anderen! Ooit al weleens een groep mensen compleet ongelukkig samen op een dansvloer zien staan? Ik ook niet. Punt.

Benieuwd wat dans voor jouw organisatie kan doen? Wij helpen graag! Of zijn jullie al een organisatie waar dans op de agenda staat? Deel dan jullie ervaring met ons hieronder in de comment-box!